"Een kind is zo veel meer dan een etiketje", zegt Elliëtte Kreek. Foto: Trudy Kroese

Bijeenkomsten hooggevoeligheid

DIEMEN - Elliëtte Kreek van Bijzonder kindercoaching in Diemen houdt op woensdag 27 mei twee informatieve bijeenkomsten over hooggevoeligheid bij kinderen en jongeren. De bijeenkomsten vinden plaats in centrum El'sina in Diemen en starten om 09.45 en 19.30 uur.

Elliëtte komt tijdens haar werk als kindercoach dikwijls met kinderen in aanraking die 'overprikkeld' zijn.
"Vaak worden er dan onterecht vermoedens van ADHD of autisme uitgesproken, terwijl het dan kan gaan om een kind dat hooggevoelig van aard is. Deze maatschappij is zo veel drukker dan vroeger. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat worden wij overspoeld met informatie, geluid en beeld. De ontwikkelingen in technologie en de snelheid waar wij mee leven is zo anders in vergelijking tot twintig jaar geleden. Het is niet voor niets dat er in twintig jaar vier keer zo veel kinderen medicatie krijgen omdat ze vastlopen in deze prestatiegerichte maatschappij", legt Elliëtte uit.

"Het plakken van etiketjes is aan de orde van de dag, maar een kind is zo veel meer dan een etiketje. Daarom is het zo ontzettend nuttig als ouders meer weten over het gevoelige kind en hoe daar beter mee om te gaan." Zij heeft eerder een informatieve ochtend gehouden in brede school Noorderbreedte in Diemen. Die bijeenkomst was geslaagd. Er waren veel ouders die zij nuttige tips heeft kunnen geven en de ouders elkaar onderling ook.

Kenmerken
Elliëtte geeft aan dat gevoelige mensen een aantal kenmerken hebben. Het gaat onder meer om snel schrikken, niet houden van verrassingen, meer leren van een vriendelijke terechtwijzing dan van strenge straf, gedachten lijken te kunnen lezen, moeilijke woorden gebruiken voor de leeftijd, een scherpzinnig gevoel voor humor hebben, zeer intuïtief lijken, moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag, moeite hebben met grote veranderingen, veel vragen stellen, perfectionistisch zijn, oog hebben voor het verdriet van anderen, van rustige spelletjes houden, diepzinnige, beschouwende vragen stellen, zeer gevoelig zijn voor pijn, slecht tegen een luidruchtige omgeving kunnen, oog hebben voor detail (iets dat van plaats is veranderd, een verandering in iemands uiterlijk), het best presteren wanneer er geen vreemden bij zijn en de dingen intensief beleven.

"Belangrijk is om in ogenschouw te houden dat hooggevoeligheid een mooie kwaliteit is; het heeft hele mooie en positieve kanten. Als je goed weet om te gaan met je hooggevoeligheid, kan dit ook een kwaliteit blijven en hoeft het geen valkuil te worden."

Elliëtte zal ouders niet alleen wijzen op de kenmerken van hooggevoeligheid, maar ook tips geven over hoe het beste met de kinderen kan worden omgegaan. Heel belangrijk is dat de kinderen geen stempel krijgen, maar normaal en met respect worden behandeld. Het is van belang hen structuur aan te bieden in een omgeving waarin rust, regelmaat en vaste patronen prominent aanwezig zijn.

'Deze maatschappij is zo veel drukker dan vroeger'

Zij zal geïnteresseerde ouders die om begeleiding van hun kind vragen eventueel verder op weg helpen.

Bezoekers van de bijeenkomst betalen tien euro per persoon. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar elliette@bijzonderkindercoaching.nl.