Ook voor de jeugd is er altijd veel te doen.
Ook voor de jeugd is er altijd veel te doen. Foto's Trudy Kroese

Loswalfestival gaat donderdag van start

DIEMEN - Het Loswalfestival gaat morgen (donderdag 14 mei) van start en duurt tot en met zondag 17 mei. Het is alweer de achtste editie van het evenement dat niet meer is weg te denken uit Diemen. Danny Mica, voorzitter van de Stichting Loswalfestival, blikt vooruit op het festival en licht enige punten van het programma toe. Ook dit jaar kan de stichting weer rekenen op de inzet van veel vrijwilligers, van wie de meeste al jaren actief zijn.

Het Loswalfestival is vergeleken met de eerste editie die in 2008 plaatsvond enorm gegroeid. Nieuw is dit jaar dat er op de vrijdag aan het einde van de middag en het begin van de avond een sportmarkt, een puur/biologische markt en een kindermarkt worden gehouden. Danny Mica: "Er komen bij ons steeds meer verzoeken binnen om tijdens het Loswalfestival extra programma-onderdelen te organiseren. Als dat mogelijk is doen wij dat."

Het Loswalfestival start op donderdag 14 mei met de Loswal Studentendag. In Diemen wonen op diverse plekken veel studenten, bijvoorbeeld op de Campus Diemen-Zuid en de studentenflats aan de Rode Kruislaan. Van 16.00 tot 19.00 uur is er een studentenchallenge waar studenten van allerlei opleidingen en studentenverenigingen elkaar kunnen ontmoeten. "De Diemense studentenvereniging RXL is ook aanwezig. Studentenverenigingen zullen iets speciaals doen en hopen op die dag nieuwe leden te kunnen aantrekken", aldus Mica. Om 19.00 uur gaat er in de feesttent een studentenfeest van start dat tot 23.30 uur duurt. DJ Cor zal een optreden verzorgen.

Vrijdag 15 mei vindt er voor het eerst een sportmarkt plaats tijdens het Loswalfestival. Een groot aantal sportverenigingen uit Diemen zal zich tussen 16.00 tot 20.00 uur op de loswal en directe omgeving en in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran presenteren. Tafeltennisvereniging Diemen, Badmintonvereniging Diemen, zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen en Onderwatersportvereniging Diemen zullen zich in het sportcentrum presenteren en demonstraties geven.

Mica: "Op het parkeerterrein bij het sportcentrum zullen demonstraties zelfverdediging worden gegeven door judovereniging H.C Fritz en karatevereniging Ryonkai. Op dezelfde plek geeft volleybalvereniging Smashing '72 mensen de kans om hun smash te oefenen. Tennisvereniging ATVD houdt activiteiten op het parkeerterrein bij de flat Beukenhorst. In de voetbalbak vlak bij de loswal gaat handbalvereniging SV Zeeburg demonstraties verzorgen. Op het grasveld daarnaast komt een slagkooi van TIW-Survivors."

Vrijdag is er tussen 16.00 en 21.00 uur op de loswal een puur/biologische markt. Die markt staat voor lekker eten en drinken, duurzaamheid, gezondheid en gezelligheid. Bezoekers vinden er allerlei pure en biologische producten die worden verkocht door de producenten zelf. Zij geven informatie over de ingrediënten, herkomst en het productieproces. Ook gaat er om 16.00 uur een kindermarkt van start. De kindermarkt duurt tot 20.00 uur en is bestemd voor kinderen van 4 tot 13 jaar. Zij dienen begeleid te worden door een volwassene. Wethouder Jeroen Klaasse presenteert om 20.15 uur het logo dat de gemeente gaat gebruiken voor citymarketing.

De markt wordt om 20.35 uur afgesloten met een gezamenlijke sportieve activiteit: een estafette over de twee bruggen die Diemen-Zuid met het centrum verbinden. De start en finish zijn naast de feesttent. De eerste loper vertrekt in westelijke richting en loopt via de Bovenrijkersloot naar de Venserbrug. Op de brug wordt het stokje doorgegeven aan de tweede loper. Die wisselt op de aangegeven plaats aan de overkant van het water met de derde loper. Deze loopt oostwaarts naar de Diemerbrug en geeft het stokje door aan de vierde en laatste loper. Deze brengt het stokje naar de finish op de Venserkade ter hoogte van de feesttent. De vrijdag wordt afgesloten met een optreden van Roel and the Gang. Die band speelt soul en funk.

Zaterdag 16 mei is er vanaf 10.00 uur een braderie op de loswal. Mica: "Dit is een van de grootste braderieën in de regio Amsterdam. Tevens is er een kunstmarkt en zullen diverse verenigingen uit Diemen zich presenteren, waaronder VIVOS en Scouting Diemen. EDOG helpt mee om de kunstmarkt sfeervol aan te kleden."

Doordat het Loswalfestival dit jaar vroeger in het jaar wordt gehouden dan in voorgaande jaren is het aantal activiteiten op en in het water beperkt: het water is nog te koud. Zaterdag vindt er in de feesttent ook een activiteit van Zonnestraaltje plaats. Het betreft hier onder meer optredens van artiesten. Deze Diemense stichting zet zich in voor gezinnen met kinderen die een psychisch en/of lichamelijk probleem hebben of het niet breed hebben. Zaterdagavond is er in de feesttent een show van Radio 538. Zondag is er tussen 11.00 en 17.00 uur de Veiligheidsdag. Politie, brandweer, GG &GD en de Dierenambulance geven informatie en (vaak) spectaculaire demonstraties. Het volledige programma is te vinden op www.loswalfestival.nl.

Veel activiteiten tijdens Loswalfestival.
Hopen op mooi weer.