Astrid Castelijn fietst in oktober 400 kilometer aan de voet van de Kilimanjaro.
Astrid Castelijn fietst in oktober 400 kilometer aan de voet van de Kilimanjaro.

400 kilometer fietsen voor Amref

DIEMEN - Astrid Castelijn (45) uit Diemen doet in oktober mee aan de Kenya Classic: 400 kilometer fietsen door Kenia om geld in te zamelen voor de organisatie Amref Flying Doctors. Daarom moet Astrid voor zij kan starten minimaal 5000 euro sponsorgeld ophalen.

Astrid, moeder van twee kinderen, was tot nu toe geen fervent fietsster, maar voor deze tocht maakt zij een uitzondering. "Mijn zus werkt bij Amref en heeft het evenement vijf jaar geleden voor het eerst georganiseerd. Omdat mijn collega een fanatiek fietser is, vroeg ik of het niks voor hem was. Toen hij ja zei, kon ik natuurlijk niet achterblijven. En ik moet zeggen: hoe meer ik ermee bezig ben, hoe meer zin ik erin krijg. Ik heb net een mountainbike aangeschaft."

Astrid gaat samen met vijf collega's de uitdaging aan. De 400 kilometer door Kenia wordt in zes dagen afgelegd. Ter voorbereiding worden er door de organisatie ook mountainbikeclinics en sleutelavonden georganiseerd zodat de deelnemers zelf kleine reparaties kunnen uitvoeren aan de fiets. Maar de deelnemers staan er niet alleen voor. "Er gaat een fietsenmaker mee en vijf 4-wheeldrives. 's Morgens gaat er een als eerste op pad om te kijken of er geen olifanten op de route zijn. De eerste dagen rijden we 20-25 kilometer, de laatste dagen 60-85 kilometer en dan is zeker de begeleiding met extra water en dergelijke belangrijk." De deelnemers moeten de komende maanden hard aan hun conditie werken. "Het is niet een heel zwaar mountainbikeparcours, maar het zijn wel zandwegen en er liggen veel naalden van bomen, dus we hebben speciale banden die niet zo gauw lek gaan. Wat het zwaar maakt, is dat het er heel warm is, het kan overdag boven de 35 graden worden. En je moet natuurlijk wel een goede basisconditie hebben om zes dagen achter elkaar te fietsen zonder rustdagen."

Amref zet zich in voor een betere gezondheid in Afrika. Medische zorg moet voor iedereen in Afrika toegankelijk zijn, waarbij Amref zich vooral richt op jonge vrouwen en kinderen. "Hiervoor leiden ze medisch personeel op, bestrijden ziektes als malaria en aids, bouwen waterputten en sanitaire voorzieningen, geven voorlichting over hygiƫne, etcetera. Ze doen dit zo veel mogelijk samen met de lokale bevolking, waardoor de resultaten blijvend zijn." Per persoon moeten de deelnemers voor de start 5000 euro sponsorgeld ingezameld hebben. Astrid is nu op de helft. "Op Koningsdag staan we in Diemen op de vrijmarkt met een zenuwspiraal. Ik zamel via statiegeldbonnen geld in bij Albert Heijn in Diemen-Centrum en Jumbo in Diemen-Zuid. Op de school van mijn kinderen, de Noorderbreedte, komt een sponsorloop en ook de opbrengst daarvan gaat naar dit doel." Rechtstreeks doneren voor Astrids fietstocht kan ook via www.kenyaclassic.com. "Goed om te vermelden is dat al het sponsorgeld echt naar Amref gaat, ik betaal zelf mijn reis en verblijf en ook mijn fiets heb ik zelf aangeschaft. Ik hoop het geld voor de zomer bij elkaar te hebben zodat ik me daarna volledig kan richten op de trainingen."

Astrid kijkt enorm uit naar de fietstocht door zuidelijk Kenia. Via een blog met foto's en filmpjes kunnen de thuisblijvers de deelnemers volgen. "We fietsen in de omgeving van Nationaal Park Amboseli langs giraffen en zebra's en we bezoeken ook projecten van Amref. Een groot deel van de tocht fiets je met de indrukwekkende Kilimanjaro aan de horizon."