Tessa Strijp traint op de Chris Bergerbaan.
Tessa Strijp traint op de Chris Bergerbaan. Foto: Trudy Kroese

'Ik wil mijzelf blijven ontwikkelen'

DIEMEN - Tessa Strijp (21) uit Diemen is een getalenteerd atlete. De hardloopster die zich heeft gespecialiseerd op de 400 meter werd enkele maanden geleden derde tijdens het Nederlands kampioenschap indoor. Nu bereidt zij zich in Portugal voor op het seizoen in de open lucht.

Vertel eens iets over jouw achtergrond.
"Ik ben geboren in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en heb heel kort in Amsterdam gewoond. Toen ik heel jong was zijn we naar Diemen verhuisd. Ik heb op basisschool 't Palet gezeten en heb daarna het Vossius Gymnasium in Amsterdam gedaan. Ik volg nu de master klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit."

Ben je jong met sport begonnen?
"Ik moest van mijn ouders eerst mijn zwemdiploma's halen. Ik heb het A- en B-diploma gehaald en via school mijn C-diploma. Toen ik zes jaar was ben ik lid geworden van atletiekvereniging AV '23. Dat kwam vooral door mijn vader, want hij heeft toen hij student was aan atletiek gedaan. Ik heb later ook nog een paar jaar getennist bij ATVD. Ik had daar niet bijzonder veel talent voor, maar ik vind het wel prettig dat ik heb leren tennissen."

"Bij AV '23 worden jonge leden breed opgeleid, je doet aan alle onderdelen van de meerkamp mee. Als je iets ouder bent kun je een keuze maken. Ik heb voor het hardlopen gekozen omdat ik daar de meeste aanleg voor bleek te hebben. Ik liep toen diverse afstanden, waaronder de 600 en 1000 meter. Vanaf mijn vijftiende, zestiende ben ik mij gaan specialiseren op de 400 meter. Ik train overigens ook op de 100 en 200 meter, maar dat doe ik om aan mijn snelheid te werken."

Brons
Bij de junioren manifesteerde Tessa zich als een talent op de 400 meter. Tijdens het NK junioren (tot en met 19 jaar) dat in 2013 in Eindhoven werd gehouden, werd zij eerste. In 2013 werd zij vijfde op het NK voor senioren, waar zij in 2012 debuteerde. Vorig jaar werd zij tiende tijdens een voor haar teleurstellend NK. Afgelopen winter veroverde zij de bronzen medaille tijdens het NK indoor in Apeldoorn.

Hoeveel keer per week train je?
"Ik train acht keer per week. Behalve bij AV '23 ook bij AKU in Uithoorn. Op maandag en donderdag train ik in Uithoorn, op dinsdag en vrijdag doe ik krachttraining bij AV '23, woensdag loop ik langere afstanden bij AV '23, zaterdag train ik twee keer bij AV '23 en op zondag loop ik of in het Amsterdamse Bos of in de duinen bij 't Wed, Bloemendaal. Mijn trainster bij AV '23 is Els van Noorduyn, Tim Verlaan is mijn trainer bij AKU. Hij maakt ook mijn trainingsschema's."

Je moet op je voeding letten.
"Ik ontbijt meestal met kwark waar ik allerlei dingen in doe: noten, verschillende 'superfoods' en soms wat fruit. Ik eet twee eieren per dag, niet zo veel brood en eet daarnaast vlees, soms vis en veel groenten. Benjamin de Wit (DeWitHealth) voorziet mij van voedingsadvies. Tijdens het seizoen eet ik geen snoep, koek of chips."

Wat zijn jouw doelen?
"Ik wilde mij dit jaar kwalificeren voor het Europees kampioenschap tot 23 jaar dat in Tallinn wordt gehouden. De limiet (53.30) is dit seizoen nog scherper en is nu wel heel pittig. Mijn persoonlijk record op de 400 meter is 56.03. Ik wil dit seizoen deze tijd flink verbeteren en in de zomer pieken op het Nederlands kampioenschap. Dat wordt elk jaar in het Olympisch Stadion gehouden. Ik vind het mooi om op die baan te lopen."

Houd je tijd over om andere dingen te doen?
"Ik leef niet het leven van de gemiddelde student. Naast de atletiek en mijn studie heb ik twee bijbanen. Ik geef les aan de jeugd bij AV '23 en ik werk een aantal uren per week bij de gemeente Amsterdam. Daar geef ik atletiekles aan leerlingen van het basisonderwijs en de middelbare school. Ik laat hen in aanraking komen met atletiek."

Dus je gaat zelden uit?
"Nee, tijdens het seizoen niet. Ik zie mijn vrienden en vriendinnen meestal overdag. Maar na afloop van het seizoen, in september, kan ik een maand lekker losgaan. Ik hoef dan even niet op mijn eten te letten en ga dan lekker naar feesten. Nee, tijdens die maand word ik niet zwaarder."

Wat wil je bereiken?
"Ik wil mijzelf blijven ontwikkelen en zo goed mogelijk worden. Voor de lange termijn is mijn doel om een keer mee te doen aan een internationaal toernooi. We zullen zien of dat zal lukken op een individueel nummer en misschien kan ik mij kwalificeren voor de 4x400 meter estafette."

'Ik leef niet het leven van de gemiddelde student.'