Voorzitter John Cuijpers in De Schakel.
Voorzitter John Cuijpers in De Schakel. Foto: Trudy Kroese

Verenigingslokaal van HKD officieel geopend

DIEMEN - Wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur heeft zaterdagmiddag het nieuwe verenigingslokaal van de Historische Kring Diemen in De Schakel geopend. De wethouder had een bijzonder geschenk bij zich: de ambtshamer van de voormalige burgemeester De Kieviet van Diemen.

De Historische Kring Diemen maakt sinds januari gebruik van het verenigingslokaal. In het jaar daarvoor had de vereniging een tijdelijke accommodatie op De Sniep en daarvoor had de Historische Kring lange tijd de beschikking over een ruimte in de brandweerkazerne. Vlak na de oprichting in 1991 had de vereniging een ruimte in de voormalige Prinses Marijkeschool.

Voorzitter John Cuijpers: "Wij zijn erg blij met deze ruimte. Er worden hier allerlei activiteiten gehouden zoals vergaderingen. Ook werken de redacties die ons tijdschrift maken en boeken schrijven in dit lokaal en dat geldt ook voor onze fotoclub en de leden die zich bezighouden met paleografie, het onderzoek naar oude handschriften."

Archeologische voorwerpen
De Historische Kring Diemen wil in een deel van het verenigingslokaal een oudheidskamer inrichten. Het is de bedoeling dat er vitrines komen met daarin archeologische voorwerpen die in Diemen zijn gevonden. "Veel van die voorwerpen liggen in het provinciaal depot in Castricum. Wij hopen dat wij die voorwerpen in bruikleen kunnen krijgen. Wij willen de oudheidskamer in de toekomst regelmatig openstellen voor het publiek. Mensen kunnen hier dan de archeologische voorwerpen bekijken", aldus Cuijpers. Hij vertelt dat de firma Koninklijke Saan de verhuizing van de Historische Kring Diemen van De Sniep naar De Schakel in januari gratis heeft gedaan. "Dat waarderen wij enorm."