De nieuwjaarsreceptie van de PCOB in 2014.
De nieuwjaarsreceptie van de PCOB in 2014. Foto: Trudy Kroese

PCOB viert 25-jarig bestaan met symposium

DIEMEN - De afdeling Diemen van de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) viert op woensdag 22 april het 25-jarig bestaan. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in de kerk De Ontmoeting. De bijeenkomst duurt van 13.00 tot 18.00 uur. Waarnemend voorzitter en secretaris Loek Stomps blikt vooruit op het gevarieerde programma.

Stomps legt uit dat de bijeenkomst in De Ontmoeting uit twee delen bestaat. Van 13.30 tot 16.35 uur is er een symposium voor alle senioren in Diemen: 'Als senior langer vitaal en gezond zelfstandig thuis blijven wonen, hoe doe je dat?' Van 16.35 tot 18.00 uur is er een receptie voor leden van de PCOB en genodigden.

De afdeling Diemen van de PCOB heeft bijna 600 leden, van wie er 60 actief zijn als vrijwilliger tijdens de diverse activiteiten van de ouderenbond. Stomps: "De afdeling Diemen van de PCOB behartigt de collectieve belangen van senioren in Diemen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Wij hebben regelmatig contact met wethouder Ruud Grondel, ambtenaren van de gemeente en de mensen van De Brede HOED. Daarnaast organiseren wij activiteiten."

De PCOB is op veel gebieden actief: vrijwilligers geven een computercursus in De Schakel, de taakgroep Omzien naar elkaar besteedt veel aandacht aan kwetsbare ouderen, een behoorlijk aantal leden wordt geholpen bij de belastingaangifte en andere fiscale vragen of problemen en elke maand bezorgt een groep vrijwilligers door weer en wind onder meer de eigen nieuwsbrief, de Ouderenkrant van Diemen en het landelijke PCOB-blad Perspectief bij alle leden.

Op 1 januari van dit jaar zijn diverse taken op het gebied van de zorg door het Rijk overgedragen aan de gemeente, de zogenaamde transitie. Veel senioren in Diemen worden met de gevolgen van de transitie geconfronteerd. "Het streven is dat mensen steeds langer zelfstandig moeten blijven wonen. Het is daarom belangrijk dat er in heel Diemen woningen levensbestendig worden gemaakt. Aanpassingen in de woning maken het mogelijk dat mensen langer zelfstandig in hun huis kunnen blijven wonen", aldus Stomps.

Tijdens het symposium krijgen bezoekers informatie over wat zij kunnen doen om langer zelfstandig te blijven wonen en hoe zij er zelf aan kunnen bijdragen om gezond en vitaal oud te worden. Tijdens het symposium zijn huisarts/ouderengeneeskundige Lonneke Ketelaar, ergotherapeute Brenda van Nieuwenhuizen, coördinator Carolien Jansen en wethouder Ruud Grondel aanwezig. Stomps: "Het is belangrijk dat mensen allerlei zaken goed regelen voordat het moment is aangebroken dat zij afhankelijk zijn van zorg en hulp van anderen. Dus bekijk je woning kritisch en stel vast welke aanpassingen er nodig zijn om er ook in de toekomst zelfstandig te kunnen blijven wonen. Ook is het van belang om te kijken hoe je sociale netwerk in elkaar zit. Vraag je af wie er in de toekomst bereid is om je te helpen met zaken als het doen van boodschappen en meegaan naar een arts. Mensen dienen te beseffen dat zij nu en in de toekomst veel meer zelf zullen moeten doen. Om een voorbeeld te geven: als iemand bij De Brede HOED aanklopt voor een traplift in de woning dient hij of zij tegenwoordig zelf initiatieven te nemen en een deel van die traplift te betalen."

Symposium gaat over langer zelfstandig thuis blijven wonen