Jacqueline van der Laan in het Saan Museum.
Jacqueline van der Laan in het Saan Museum. Foto: Trudy Kroese

Vijfde Kunstroute Diemen is goed bezocht

DIEMEN - De Kunstroute Diemen is goed bezocht. Kunstliefhebbers gingen zaterdag en zondag langs de ateliers van de deelnemers of bezochten een expositie op plekken als het Saan Museum, het gemeentehuis, de pastorie van rooms-katholieke kerk Sint Petrus' Banden en de kerk De Ontmoeting. Het was zondag drukker dan zaterdag. Dat zal aan het weer hebben gelegen.

Burgemeester Amy Koopmanschap opende de Kunstroute Diemen donderdagavond in het gemeentehuis. Zij opende in april 2003 de eerste Kunstroute Diemen. Zij was toen pas een maand in functie als burgemeester van Diemen. Donderdagavond opende zij de kunstroute voor de vijfde keer, minder dan een maand voordat zij afscheid neemt als burgemeester van Diemen.

De Kunstroute Diemen ging zaterdag van start. Ondanks het slechte weer kregen veel kunstenaars die dag een behoorlijk aantal belangstellenden op bezoek. Zondag gingen nog meer mensen langs de ateliers. Veel kunstliefhebbers hadden de routekaart in de hand en stelden de aanwezige kunstenaars vragen over hun werk en werkwijze. Diverse kunstenaars verkochten een of meerdere kunstwerken aan bezoekers.

Fotograaf Mart Bevelander woont op de hoogste verdieping van een flat in Zeezigt in Diemen-Noord. Een aantal van de foto's die hij exposeerde maakte hij vanaf zijn balkon. Bevelander exposeerde in de gemeenschappelijke gang en in zijn woning een groot aantal foto's. Veel foto's zijn gemaakt in Diemen en Amsterdam. Het ging onder meer om abstract werk en landschappen. Bevelander heeft besloten om zijn expositie met een maand te verlengen. Belangstellenden kunnen via telefoonnummer 06-51144131 een afspraak met hem maken om zijn expositie te bezoeken.

Saan Museum
Fotograaf Jacqueline van der Laan deed voor het eerst mee aan de Kunstroute Diemen. Zij was een van de deelnemers die in het Saan Museum hun werk toonden. Zij reist graag naar verre oorden en fotografeert daar hetgeen haar opvalt. Zij exposeerde prachtige foto's die onder meer zijn gemaakt in het zuiden van Argentinië en IJsland. Tevens waren er op haar expositie portretten te zien die zij fotografeerde in onder andere Cambodja en Marokko.

In het Saan Museum kwamen afgelopen weekeinde ruim 300 bezoekers op de Kunstroute Diemen af.

De Ontmoeting
In de kerk De Ontmoeting toonden Tomás Novák en Jaap Gerritsen hun schilderijen. De 92-jarige Gerritsen was de oudste deelnemer aan de kunstroute. De vrouw van Novák, Hanna Nováková, is predikante van De Ontmoeting. Gerritsen en Novák maken lithurgische schilderijen die onderdeel uitmaken van de kerkdiensten die elk jaar in de weken voor Pasen en tijdens de Paasdagen in De Ontmoeting worden gehouden. Tijdens die kerkdiensten vertellen zij de aanwezigen over de schilderijen. In de periode na Pasen worden de schilderijen verplaatst van de kerk naar de zaal in het gebouw.

Ateliers
Beeldhouwer Antoinette Verboon exposeerde in haar woning in Diemen-Zuid. Bijzonder was dat ook haar partner Wiendelt Hooijer en een vriendin van hem, Marjanne Sorgdrager, in de woning van Antoinette een expositie hielden. Hooijer woont in Pieterburen, Sorgdrager in Feerwerd.
Hooijer maakt foto's en acryl, Sorgdrager is edelsmid. Hooijer omschrijft zijn werk als tussen realisme en magisch realisme in. Sorgdrager: "Ik krijg tegenwoordig veel verzoeken van mensen van wie een familielid is overleden. Zij vragen mij om van een sieraad van hun overleden dierbare een nieuw sieraad te maken. Ik smelt dat dan om en maak iets nieuws ervan."

Kunstliefhebbers konden prachtige schilderijen bewonderen in de studio en woning van Lola Eradus in Diemen-Zuid. Eradus is een professioneel kunstenaar die al veel publiciteit heeft gekregen. Haar schilderijen vallen op door de mooie en felle kleuren en heldere lijnen. Op veel van haar schilderijen zijn dieren te zien. Zij maakt ook portretten, dikwijls op verzoek. Het zelfportret dat in haar studio hangt is prachtig.

"Over het algemeen werk ik met olieverf op linnen. Na inspiratie te hebben opgedaan voor een nieuw werk maak ik een schets in mijn hoofd en bedenk dan hoe groot ik het werk wil maken en welke achtergrond qua sfeer en karakter het beste bij mijn gevoel past. Die inspiratie doe ik vaak op als ik ontspannen onderweg ben en onverwachts op een mooi tafereel stuit. Uiteraard zoek ik soms de koeien in de wei echt gewoon op om weer een olijk koeienhoofd te vinden ter inspiratie. Ook op vakantie kom ik zo de onderwerpen of een nieuw vrolijk dierlijk sujet tegen. Zo heb ik naast koeien inmiddels ook varkens, kamelen, zebra's, dolfijnen en zelfs mensen in beeld gebracht", zo beschrijft zij haar werkwijze op haar website. Studio Lola Eradus is elke eerste zondag van de maand geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Mart Bevelander toont zijn foto's.
Wiendelt Hooijer, Antoinette Verboon en Marjanne Sorgdrager.