Duur

Ajax gaat de prijzen van seizoenkaarten in een aantal vakken tegenover de hoofdtribune aanzienlijk verhogen. Nadat het nieuws bekend was geworden dachten sommige supporters dat het een 1-aprilgrap van de leiding van Ajax was. Maar Ajax maakt geen grappen, zeker niet als het over geld gaat. Ajax heeft inmiddels kenbaar gemaakt dat de verhoging van de prijs voor de betreffende seizoenskaarten stap voor stap wordt uitgevoerd.

Het besluit maakt duidelijk dat de leiding van Ajax, net als de raad van bestuur van ABN Amro, met de rug naar de samenleving staat. Met de rug naar de supporters om precies te zijn. In een tijd dat veel mensen op de nullijn zitten, geconfronteerd worden met steeds hogere lasten en onzeker zijn over hun baan is het besluit om de seizoenkaart te verlengen niet altijd makkelijk.

Veel supporters zullen twijfelen. Ajax is vier keer in successie landskampioen geworden maar grijpt dit jaar naast alle prijzen. Dat kan een keer gebeuren. De amusementswaarde van de thuisduels laat vaak te wensen over. De bal gaat eindeloos rond en dikwijls in de richting van de eigen doelman. Spelers voor wie supporters speciaal een kaartje kopen telt de selectie niet.

Ik heb soms medelijden met mensen die een seizoenkaart hebben gekocht en om de twee weken op hun stoel in de Amsterdam Arena plaatsnemen. Als abonnee van Fox Sports kijk ik elke wedstrijd van Ajax comfortabel vanaf de bank. Op het puntje van die bank zit ik al lang niet meer. Steeds vaker pak ik tijdens de wedstrijd een krant of tijdschrift en veer op als er zich een spannend moment voor het doel afspeelt. Soms duurt dat erg lang.

Als voormalig seizoenkaarthouder in De Meer (jaren 70 tot halverwege jaren 80) ben ik uiteraard verwend. Ik betaalde nog geen 100 gulden voor een seizoenkaart voor vak P aan de stadszijde. We mochten ook gratis naar Europa Cupduels. Cruijff, Keizer, Swart, Krol, Arnesen, Lerby, Ling, Tahamata, Olsen, Van Basten, Rijkaard, Bergkamp. Het was het geld meer dan waard.