Steven Dijk, bestuurslid van Kunstzin Diemen.
Steven Dijk, bestuurslid van Kunstzin Diemen. Foto: Trudy Kroese

Diemen staat twee dagen in teken van kunst

DIEMEN - De Kunstroute Diemen wordt zaterdag 11 en zondag 12 april voor de vijfde keer gehouden. Het is de derde keer dat Kunstzin Diemen het evenement organiseert. Bestuurslid Steven Dijk blikt vooruit op het evenement dat bezoekers uit Diemen en plaatsen in regio aantrekt.

De Kunstroute Diemen is een evenement dat om de drie jaar plaatsvindt. Kunstzin Diemen, de vereniging van beeldend kunstenaars in Diemen, is al geruime tijd bezig met de organisatie. Er zijn plekken gereserveerd waar kunstenaars kunnen exposeren en deelnemers zijn benaderd. Er doen dit jaar zo'n veertig kunstenaars mee aan de kunstroute. Een groot aantal deelnemers is lid van Kunstzin Diemen. Maar ook niet-leden doen mee aan de kunstroute.

De eerste kunstroute werd in 2003 gehouden en duurde toen nog een dag. De eerste twee edities werden georganiseerd door Liedje de Rooij, Ina Ritsma, Wil Bönker en Wim van der Meer. Die laatste werkte als ambtenaar bij de gemeente Diemen. De kunstroute van 2009 werd voor het eerst georganiseerd door Kunstzin Diemen.

Uitleg
Tijdens de Kunstroute Diemen stellen veel deelnemers hun woning of atelier (al dan niet aan huis) open voor de bezoekers en geven hen de gelegenheid hun werk te bezichtigen. Uiteraard geven de kunstenaars ook uitleg over hun werk. Kunstzin Diemen streeft ernaar om tijdens de Kunstroute Diemen een aantal exposities te houden op bijzondere plekken in Diemen. In het verleden exposeerden er bijvoorbeeld kunstenaars in de aula van begraafplaats Rustoord.

Ditmaal kunnen bezoekers van Kunstzin Diemen werk van kunstenaars bezoeken die exposeren in de parochie van de kerk Sint Petrus' Banden, de kerk De Ontmoeting, woon- en zorgcentra Berkenstede en De Diem, het Saan Museum en het gebouw van El'sina, in de Burgemeester van Tienenweg.

De centrale expositie wordt in het gemeentehuis gehouden, waar in de hal op de begane grond en op de eerste verdieping werk van kunstenaars hangt. Daar werd enkele weken geleden een expositie ingericht die de aandacht vestigt op de Kunstroute Diemen. De Kunstroute Diemen wordt donderdagavond om 19.15 uur officieel geopend door burgemeester Amy Koopmanschap.

Opening
De opening van de Kunstroute Diemen vindt dit keer niet plaats op de zaterdagochtend, maar twee dagen eerder: op donderdagavond 9 april. Steven Dijk: "Wij hebben ervoor gekozen om de opening twee dagen eerder te houden omdat dit gemakkelijker is voor de kunstenaars die meedoen. In het verleden moesten zij na de opening op zaterdagochtend snel naar huis of naar hun atelier omdat de eerste bezoekers al om 12.00 uur langs konden komen. Nu kunnen zij zich op de zaterdagochtend rustig op het bezoek voorbereiden."

Deelnemers aan de Kunstroute Diemen tonen de bezoekers divers werk: schilderijen, beeldhouwwerk, foto's, glas en textiel. In het verleden verkochten diverse kunstenaar werk tijdens de kunstroute.

Evenementenlijst

Kunstzin Diemen is erin geslaagd om de Kunstroute Diemen op de provinciale evenementenlijst geplaatst te krijgen. De hoop is dat dit voor extra bezoekers van buiten Diemen zorgt. Een kaart met de namen en de adressen van alle kunstenaars die meedoen is deze week in het DiemerNieuws te vinden. "De eerste keer dat wij de Kunstroute Diemen organiseerden kon die kaart worden opgehaald in het gemeentehuis. Het gevolg was dat veel bezoekers de expositie in het gemeentehuis bezochten en daarna naar woningen en ateliers in de buurt gingen. Kunstenaars die in andere wijken van Diemen exposeerden ontvingen minder bezoekers. Wij hopen dat bezoekers de kaart meenemen en vervolgens kunstenaars in de diverse wijken van Diemen bezoeken. Al begrijpen wij ook dat het onmogelijk is om de ateliers van alle deelnemers op een dag te bezoeken", licht Dijk toe.

Kunstzin Diemen houdt regelmatig exposities. Leden exposeren dan slechts een kunstwerk. De Kunstroute Diemen geeft hen de gelegenheid om veel meer kunstwerken aan geïnteresseerden te laten zien. Ook is de kunstroute voor veel deelnemers een stimulans om nieuw werk te maken.

Saan Museum
Kunstzin Diemen is blij met de medewerking van Koninklijke Saan, dat het Saan Museum beschikbaar heeft gesteld als ruimte om te exposeren. Dijk: "Koninklijke Saan is een bedrijf dat graag helpt en initiatieven in Diemen steunt. Tijdens de Kunstroute Diemen exposeren er zes kunstenaars in het Saan Museum. Het leuke is dat ook mensen die het Saan Museum nog nooit hebben bezocht er die twee dagen rond kunnen kijken."

Wethouder Jeroen Klaasse opende expositie in gemeentehuis.
Kunstwerken van deelnemers Kunstroute Diemen.