Erik Boog was lange tijd wethouder in Hilversum en verheugt zich het burgemeesterschap van Diemen.
Erik Boog was lange tijd wethouder in Hilversum en verheugt zich het burgemeesterschap van Diemen. Foto: Bastiaan Miché

'Met Diemen voel ik een klik'

DIEMEN - Diemens beoogde nieuwe burgemeester Erik Boog (42) is geboren en getogen in Hilversum. Boog heeft veel ervaring in de gemeentepolitiek. Al sinds zijn achttiende is hij politiek actief: eerst voor de Jonge Democraten, daarna voor D66. Hij studeerde juridische bestuurskunde aan de UvA en woonde tijdens zijn studie in Amsterdam. Op zijn 25e werd Boog het jongste raadslid in Hilversum en al na een half jaar fractievoorzitter. In 2006 werd hij wethouder. Boog staat in Hilversum bekend als 'toonbeeld van diplomatie en zelfbeheersing'. Vorig jaar besloot hij na de gemeenteraadsverkiezingen niet meer terug te keren als wethouder, met de ambitie om ergens burgemeester te worden. Dat wordt dus Diemen. "Met Diemen voel ik een klik."

Diemen krijgt een jonge burgemeester.
"Ja, ik heb gelezen dat burgemeesters in Nederland gemiddeld 57 jaar zijn, dan ben ik met mijn 42 jaar relatief jong. Maar de trend de afgelopen jaren is dat er vaker wat jongere burgemeesters benoemd worden. Het is ook veranderd: vroeger was het burgemeesterschap een soort eindbaan, nu wordt daar anders tegenaan gekeken."

U was tot de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar 8 jaar wethouder voor D66 in Hilversum en de partij deed het goed. D66 werd weer de grootste partij en kwam in het college. Toch koos u niet voor een derde termijn als wethouder.
"Dat was een heel bewuste keuze. Voor mij persoonlijk: ik was al heel lang politiek actief in Hilversum, heb er altijd gewoond en voel me erg betrokken, maar het was tijd voor een nieuwe plaats. Het is ook goed voor een gemeente als bestuurders niet te lang blijven zitten. Na in totaal 16 jaar was het wel goed en kregen andere mensen de kans om te besturen. En wat is een mooier afscheid als de partij weer de grootste is geworden met nog een zetel erbij? Ik was trouwens in lange tijd de eerste wethouder van Verkeer in Hilversum die twee termijnen heeft volgemaakt."

Het was ook uw wens om burgemeester te worden?
"Tijdens mijn tweede periode als wethouder was ik al steeds minder bezig met partijpolitiek en had juist een verbindende rol in de gemeenteraad tussen partijen en ook in de regio. De rol van burgemeester past me, dat werd ook bevestigd door mijn omgeving. Het is me al eerder gevraagd door de Tweede Kamerfractie, maar ik had de coalitie mede gevormd en wilde mijn periode als wethouder en locoburgemeester goed afmaken. Maar burgemeester worden was echt mijn wens, en dan in een gemeente waar een klik mee is."

En die is er met Diemen?
"Diemen past echt bij mij. Aan de ene kant de kleinschaligheid en het dorpse met korte lijnen en bovendien is het een fijne woongemeente met leuke woonbuurtjes. Maar wel de stedelijkheid vanwege de nabijheid van Amsterdam. Ik kende Diemen wel, mijn oom en tante woonden er, en ik ben in mijn tienerjaren vaak op bezoek geweest. Natuurlijk ben ik nu rond gaan kijken. Ik zag veel verbeteringen: het nieuwe winkelcentrum, de studentencampus. En ook veel in ontwikkeling: Plantage De Sniep, Holland Park. Dat de Diemense gemeenteraad de durf heeft om bijvoorbeeld mee te werken aan Holland Park vind ik heel mooi. Ik wil graag burgemeester zijn in een gemeente die kansen pakt."

"Wat me opviel in Diemen: de korte lijnen, de flexibele organisatie. Het is een duidelijke wens van de gemeenteraad om zelfstandig te blijven, maar dat maakt de gemeente ook kwetsbaar. Dan heb je wel samenwerking nodig met andere gemeenten; het zal hoog op mijn agenda staan om dat voort te zetten. Je kunt het eigen karakter van Diemen overeind houden, ook in samenwerking met bijvoorbeeld Amsterdam. En dat gebeurt op veel terreinen ook al. "

Heeft u altijd in Hilversum gewoond en gewerkt?
"Ik ben er in 1972 geboren, mijn ouders ook en zelfs mijn grootouders deels. Alleen tijdens mijn studie juridische bestuurskunde aan de UvA woonde ik 3,5 jaar in Amsterdam. Al op de middelbare school werd ik politiek actief bij de Jonge Democraten. Toen ik 25 jaar was, werd ik het jongste raadslid in de Hilversumse gemeenteraad. Ja, net als Kai de Haan in Diemen. Na een half jaar werd het andere D66-raadslid wethouder en ik fractievoorzitter. Dan word je echt in het diepe gegooid, maar achteraf is het het allerbeste geweest voor me. Ik heb er enorm veel van geleerd. In 2006 werd ik wethouder voor D66. In mijn portefeuille onder andere verkeer, onderwijs, jeugdzaken en monumentenzorg."

En dan solliciteer je in Diemen, was het spannend?
"Ja, ik wist dat ik voorgedragen zou worden donderdag, maar niet of ik eerste of tweede stond. Dat heeft de vertrouwenscommissie heel zorgvuldig gedaan. Ik was enorm blij met het telefoontje dat ik het geworden ben. Het is een rare tijd geweest, je kunt bijna niemand vertellen dat je gesolliciteerd hebt. Ik heb het alleen aan mijn vriendin verteld."

We willen best iets meer weten over onze nieuwe burgemeester.
"Mijn vriendin Wahida en ik reizen graag en leren graag andere culturen kennen. Ik heb ook veel met muziek, met allerlei soorten. De kaartjes voor North Sea Jazz zijn al besteld. Diemen is rijk aan cultuur en sport, dat past erg bij me. Zelf speel ik tennis. En ik ben voor Ajax. Als wethouder van Sport heb ik Davy Klaassen mogen huldigen als sportman van het jaar, heel mooi vond ik dat."

U staat bekend als diplomatiek en beheerst, maar we hebben gelezen dat u ook boos kunt worden.
"Ik ben een man van het overleg. Ik kan ook boos worden, maar dat gebeurt echt heel weinig en dan is er ook wel iets aan de hand. Als afspraken worden geschonden bijvoorbeeld. Maar ik wil vooral een bindende factor zijn, dat past bij mijn persoon en mijn bestuursstijl. Zo heb ik ook een aantal grote successen in Hilversum kunnen bewerkstelligen. Daarvoor moet je de samenwerking zoeken. Nu is er in Hilversum stabiliteit en rust gekomen en dan kom je tot resultaten, dan ben je ook een betrouwbare partner voor partijen als woningbouwverenigingen of ontwikkelaars. Dat wil ik in Diemen doorzetten: een stabiel bestuur, maar wel met een kritische gemeenteraad, dat hoort erbij."

Wat voor burgemeester wordt u?
"Het zal misschien wel wennen zijn na 12 jaar burgemeester Koopmanschap, ik ben natuurlijk een ander persoon. Wist je dat we alle twee in Hilversum geboren zijn? Diemen moet een fijne en veilige woongemeente zijn, ik kijk ernaar uit om samen te werken met bewoners via wijkgericht werken, elke wijk met zijn eigen karakter. Ik sta open voor alle groepen die er zijn in Diemen, mensen met verschillende achtergronden, veel studenten, oudere mensen. Ik wil een moderne, toegankelijke burgemeester zijn. Je zult me vaak op de fiets zien en aanspreken mag, dat ben ik als wethouder ook gewend. Ik wil ook kijken hoe ik Diemen kan vertegenwoordigen in de VNG of andere organisaties, maar nevenfuncties moeten wel altijd ten dienste zijn van Diemen of het ambt. In Hilversum was mijn eerste grote project als wethouder de tunnel onder het spoor. Daardoor ken ik Lex Scholten al langer. Als dat noodzakelijk is zal ik zeker meehelpen met de lobby voor projecten in Diemen. Ik heb in Hilversum geleerd hoe belangrijk vrijwilligers zijn, en die zijn er in Diemen veel. De vrijwilligersonderscheiding van de gemeenteraad van Diemen vind ik een heel mooi initiatief. Ik heb er heel veel zin in. Ik voel: dit past bij mij, en ook bij mijn vriendin."

Boog reikte in 2013 als wethouder van Sport de prijs voor sportman van het jaar uit aan Davy Klaassen.