De kraam van Robert Beukers.
De kraam van Robert Beukers. Foto: Trudy Kroese

Visverkoper Robert Beukers voelt zich thuis op Diemerplein

DIEMEN - Robert Beukers (23) staat sinds ruim een maand elke donderdag met zijn viskraam op het Diemerplein. Een kennismaking met een jonge ondernemer uit Spakenburg.

Hoewel hij nog jong is heeft hij al een flinke loopbaan als visverkoper achter de rug. "Ik heb zeven jaar als verkoper bij een vishandelaar uit Spakenburg gewerkt. Wij stonden op de markt in Deventer. Twee jaar geleden ben ik voor mijzelf begonnen."

Hij staat vijf dagen per week met zijn kraam in verschillende gemeenten. Zijn woonplaats Spakenburg is daar niet bij. "Ik sta op dinsdag in Holten, woensdag in Waddinxveen, op donderdag hier in Diemen, op vrijdag in Emmeloord en op zaterdag in Amstelveen."

Nadat de ondernemer die in het verleden elke vrijdag vanuit zijn kraam op het Diemerplein vis verkocht niet langer in Diemen actief was, kreeg Robert de mogelijkheid om elke donderdag met zijn kraam op het Diemerplein te staan. "Ik ben dan van 09.00 tot 17.45 uur open. Het aantal klanten neemt toe. Veel mensen komen tussen 17.00 en 17.30 uur. Zij komen dan van hun werk en besluiten om snel even verse vis te kopen. Als het mooi weer is is het drukker dan bij slecht weer."

'Het beste uit de zee' staat er op zijn kraam aangegeven. Robert verkoopt diverse soorten vis waaronder kibbeling, zalm en haring. Ook verse visschotels en kant-en-klaarmaaltijden. "Klanten die haring kopen willen daar graag uitjes en zuur bij, dat is typisch Amsterdams. Ik eet zelf ook graag haring, maar dan zonder zuur, haha."

Het bevalt Robert tot dusver goed in Diemen. "De mentaliteit hier is recht voor zijn raap, je kunt hier vrijwel alles zeggen. Dat vind ik wel prettig."

Hij plaatst echter wel een paar kritische kanttekeningen bij de plek van zijn kraam op het Diemerplein. Hij geeft aan dat hij met zijn kraam dikwijls vol in de wind staat. Het is een punt van kritiek dat ook veel marktkooplieden die op woensdag op de markt staan dikwijls naar voren brengen. Ook wijst hij op het nadeel voor ondernemers van het systeem van betaald parkeren dat in het centrum van kracht is. "Ik vind het geen goede zaak dat hier betaald parkeren is ingevoerd. Klanten die hier vis willen kopen willen niet hun auto in de parkeergarage parkeren of hier verderop een parkeerplaats zoeken waarvoor zij moeten betalen.
Als ik hun bestelling in orde maak, staan sommige klanten naast mijn kar om te kijken of zij geen boete krijgen. Het zou denk ik voor alle ondernemers op het Diemerplein goed zijn als de parkeerregels gewijzigd worden."