Anneke Agterberg voor Next.
Anneke Agterberg voor Next. Foto: Trudy Kroese

Next al 17 jaar een begrip

DIEMEN - Hergebruikwinkel Next aan de Ouddiemerlaan 20 is niet meer weg te denken uit Diemen. Al 17 jaar kopen Diemenaren goede tweedehands artikelen tegen een scherpe prijs of brengen er spullen die zij niet meer gebruiken en goed zijn voor een tweede of derde leven.

Eigenaresse Anneke Agterberg zit vol ideeƫn om het aanbod en de service nog beter te maken. Zij krijgt hierbij hulp van haar man Dick Vos, die in het verleden lange tijd bij de Stichting Welzijn Diemen werkte. Toen Anneke 17 jaar geleden met haar zaak van start ging, hoopte zij dat dit haar in staat zou stellen om een inkomen te verdienen. Dat Next zo'n succes zou worden had zij wel verwacht, maar dat het zo'n impact op haar leven zou hebben had zij niet verwacht. Zij draait haar winkel met veel plezier en weet dat er erg veel mensen graag in haar zaak komen.

Bezoekers van Next treffen er allerlei artikelen aan: dameskleding, kinderkleding, herenkleding, speelgoed, kleine huisraad, boeken, curiosa, fietsen, etc. Anneke: "Ik weet dat mensen veel spullen in huis hebben die zij niet meer gebruiken. Je kunt die spullen weggooien, dat is zonde en slecht voor het milieu, naar de kringloopwinkel brengen waar je er niets voor krijgt, of naar Next brengen. Als ik een artikel verkoop ontvangt de eigenaar 40, 50, of 60 procent van de opbrengst. Hoe hoger de verkoopprijs, des te hoger het percentage voor de eigenaar."

Schoon
Next hanteert kwaliteitseisen. "Ik neem alleen kleding aan die aan bepaalde eisen voldoet. Kleding moet schoon, gestreken en modieus zijn. Andere spullen moeten schoon, heel en compleet zijn. Als kleding of andere artikelen na twee maanden niet zijn verkocht, kan de eigenaar de spullen weer terugnemen en zelf bepalen wat hij of zij ermee doet. De klant kan er ook voor kiezen om de artikelen af te staan voor een stichting die projecten steunt in Roemeniƫ. Dit is de stichting Pintillie die spullen inzamelt zoals kleding en speelgoed voor kindertehuizen en kleding en spullen voor een project voor ouderen en een opvang voor jonge zwangere meisjes. Overige spullen krijgen vaak nog een volgend leven doordat het bij verschillende kringloopwinkels terechtkomt via de gemeentewerf. Ik gooi dus vrijwel niets weg, maar zorg ervoor dat spullen weer gebruikt worden."

Zij weet dat veel klanten er bewust voor kiezen om kleding en andere spullen in haar hergebruikwinkel te kopen. "Wij verkopen hier veel kleding die van goede kwaliteit is en vaak niet veel gedragen is. Dat is aantrekkelijk om te kopen. Nieuwe boeken zijn duur, daarom kiezen veel mensen ervoor om hier boeken te kopen. Een boek lees je meestal maar een keer, dus liggen hier ook relatief nieuwe boeken."

Divers
Next heeft zich door de jaren heen ontwikkeld als een ontmoetingsplek. "Onze klantenkring is heel divers, van jong tot oud, autochtoon en allochtoon. Ik zie dat mensen elkaar hier leren kennen en tussen de spullen in de winkel een gesprek voeren. Ik heb ook veel vaste klanten. Recent sprak ik een vrouw die klantnummer 74 heeft. Je krijgt als je spullen inbrengt een klantnummer. Toen zij hier voor het eerst kwam was zij zwanger van haar dochter die inmiddels 17 jaar is en nu een klantnummer heeft van net onder de 5000. Ik heb dat gezin dus zien opgroeien."

Met ingang van 2016 mogen ondernemers geen gratis plastic tassen meer aan hun klanten verstrekken. Anneke speelt hier nu al op in. Enkele vrouwen gaan tasjes maken van overgebleven oude stoffen. Die tasjes kunnen dan door de klanten gebruikt worden. Ook heeft zij plannen om een mogelijkheid te bieden aan creatieve mensen die hun spullen in haar winkel willen verkopen. Dit kunnen allerhande spullen zijn, maar wel van overgebleven en duurzaam materiaal. Bijvoorbeeld gebreide truien, woonartikelen, tassen en andere leuke spullen.