Remco Minoli en Kai de Haan houden tweemaal per maand spreekuur in De Omval.
Remco Minoli en Kai de Haan houden tweemaal per maand spreekuur in De Omval. Foto: Trudy Kroese

Gratis inloopspreekuur
voor juridische vragen

DIEMEN - Kai de Haan en Remco Minoli zijn begin maart begonnen met een gratis juridisch inloopspreekuur in Theater De Omval: RechtsFAQ juridische dienstverlening, voor iedereen met relatief eenvoudige juridische vragen.

Iets gekocht en daar spijt van of het is niet goed, en de winkelier wil de aankoop niet terugnemen. Of een conflict met je werkgever, bijvoorbeeld bij ziekte en ontslag of over het salaris. Een koopcontract dat niet wordt nagekomen, of advies bij de oprichting van een onderneming. Een greep uit de vragen waarmee iedereen terechtkan bij RechtsFAQ juridische dienstverlening. Dat kan via de website, maar ook tijdens het gratis inloopspreekuur van De Haan en Minoli. Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand zijn de twee juristen, beiden student in de eindfase van hun rechtenstudie, tussen 12.00 tot 14.30 uur aanwezig voor laagdrempelig en vrijblijvend juridisch advies.

FAQ
FAQ staat op websites voor Frequently Asked Questions. Nu ook? "Ik had die naam al heel lang in gedachten. Oorspronkelijk voor een website met een overzicht met veelgestelde juridische vragen en antwoorden. Nu staat het vooral voor de laagdrempeligheid van het gratis inloopspreekuur. Via de website kun je trouwens ook al meteen je vragen stellen", vertelt De Haan.

No cure, no pay
Het eerste contact met beknopt advies is gratis. Dan geven de juristen ook meteen een inschatting van wat er verder nodig is. Zij werken waar mogelijk volgens het principe 'no cure, no pay'. Dat betekent dat de cliënt niet hoeft te betalen voor de uren die de juristen erin hebben gestoken als de zaak niet gewonnen wordt. Wel voor bijkomende kosten overigens, maar dat wordt van tevoren aangegeven.
De Haan: "Maar ons uurtarief is ook relatief laag. We zijn ook geen advocaat, dat is wel een verschil. Wij kunnen zelf helpen tot aan de kantonrechter en anders kunnen we mensen in contact brengen met een advocaat. Concurrentie? Misschien, maar ik denk dat dat wel meevalt en dat is zeker niet onze bedoeling. Wij willen juist de kleinere juridische problemen van mensen helpen oplossen waarmee ze vaak niet eens naar een advocaat toe gaan en als het nodig is, omdat wij de zaak zelf niet kunnen afhandelen, zullen wij mensen ook naar een advocaat verwijzen."
Op het allereerste inloopspreekuur meldden zich direct vier mensen. "We zijn nu met zijn tweeën, maar als het te druk wordt of als we vragen krijgen op een heel specifiek terrein, dan hebben we wel een netwerk van studenten en ook van mensen die zich gespecialiseerd hebben op een bepaald terrein."

Meer informatie op de website: rechtsfaq.nl.