Jeroen en Ton Kroonenberg zijn erg te spreken over de eerste kennismaking met de Diemenaren.
Jeroen en Ton Kroonenberg zijn erg te spreken over de eerste kennismaking met de Diemenaren. Foto: Trudy Kroese

Kroonenberg opent in Diemen derde fietsenzaak

DIEMEN - Fietsenzaak Kroonenberg2wielers aan de Ouddiemerlaan 219 is een kleine twee weken geleden open gegaan. De winkel is aan de buitenkant van het winkelcentrum gevestigd. De zaak is eigendom van Ton (59) Kroonenberg en zijn zoon Jeroen (32).

De familie Kroonenberg is al 125 jaar een begrip in de fietsenwereld. De grootvader van Ton startte de firma. De familie had jarenlang fietsenzaken in de Van Woustraat en de Van Swindenstraat in Amsterdam. Momenteel hebben zij zaken op de Beukenweg in Amsterdam-Oost, op IJburg en sinds kort in Diemen.

Steeds drukker
Ton Kroonenberg: "Wij zochten een plek voor een nieuwe zaak en zijn hier uitgekomen. Dit is een mooi en goed bereikbaar winkelcentrum waar steeds meer zaken komen. Het wordt hier steeds drukker. Wij hebben bewust voor een zaak aan de buitenkant van het winkelcentrum gekozen. Fietsers rijden hier langs en kunnen makkelijk even stoppen en binnenkomen."

Kroonenberg2wielers heeft een groot en divers assortiment: herenfietsen, damesfietsen, kinderfietsen, elektrische fietsen en accessoires zoals fietstassen, zadels, kinderstoeltjes, helmen, fietsverlichting en fietspompen.

Ton: "Wij verkopen fietsen van erkende merken zoals Gazelle, Batavus en Sparta. De goedkoopste merkfiets kost 399 euro. Wij verkopen ook veel elektrische fietsen. Die beginnen bij een prijs van 1000 euro. De elektrische fiets wint terrein. Van de tien fietsen die in Nederland worden verkocht zijn er vier elektrisch. Wij verkopen ook highspeed fietsen. Dat zijn elektrische fietsen met een kentekenplaat die maximaal 45 kilometer per uur gaan. Die fietsen worden vooral in de Randstad verkocht. Mensen gebruiken die fiets vaak voor het woon-werkverkeer. Het is goedkoper dan de auto en je bent ook van parkeervergunningen af."

Kroonenberg2wielers vindt het verlenen van service van groot belang. In de zaak worden reparaties verricht door twee monteurs. Jeroen Kroonenberg: "Klanten kunnen bij ons voor nagenoeg alle reparaties terecht, ook voor reparaties aan bakfietsen. Wij streven ernaar om de reparaties dezelfde dag uit te voeren. Dus als de klant de fiets 's morgens brengt is die in de middag klaar. Ja, wij repareren ook fietsen die niet bij ons zijn gekocht."

'Fietsers kunnen makkelijk even stoppen en hier binnenkomen.'

Open mentaliteit
Ton en Jeroen zijn tevreden over klandizie. Ton: "Ik kreeg in de zaak op IJburg al veel klanten uit Diemen-Noord. Nu komen die klanten hierheen. Wij hebben tot dusver al veel klanten mogen ontvangen en een aantal fietsen verkocht. Ik merk dat in onze branche de verkoop via internet toch iets is teruggelopen. Met name de iets oudere mensen vinden het fijn om een fiets in een winkel te kopen. Zij kunnen de fiets bekijken, advies vragen en als er iets met de fiets aan de hand is, kunnen zij even terugkomen." De mentaliteit in Diemen bevalt hen ook. "Het valt mij op dat hier veel mensen wonen die uit Amsterdam afkomstig zijn. Er heerst hier een open mentaliteit. Toen wij aan het verbouwen waren lieten wij de deur gewoon open. Er kwamen toen regelmatig mensen binnen om even een kijkje te nemen en een vraag te stellen", aldus Ton.