Het voormalige 'voetbalveld'.
Het voormalige 'voetbalveld'. Foto: Trudy Kroese

Boom die jonge voetballers ergerde na veertig jaar weg

DIEMEN - In Diemen liggen op diverse plekken prachtige voetbalvelden waar de jeugd zich kan uitleven. In de jaren 70 waren kinderen en tieners aangewezen op grasvelden in de woonbuurten.

Tieners die in de flat aan de Martin Luther Kinglaan en woningen in de omgeving woonden, voetbalden vrijwel elke dag en avond op het grasveld achter de eerste flat van de Martin Luther Kinglaan (de flat die het dichtst bij het station ligt). Wij praten over de periode 1974-1980. Ajax-trainer Tomislav Ivic keek vaak vanaf zijn balkon naar de verrichtingen van de jongens. Zij maakten geen indruk.

Op een dag in 1977 werden de jongens onaangenaam verrast. De gemeente had op het veld een boom geplant. Dit beperkte de bewegingsvrijheid van de voetballers. Een kleine delegatie besloot verhaal te halen bij de burgemeester en ging naar zijn spreekuur. In het gemeentehuis werden zij ontvangen door de heer Beekman. Korte tijd later zaten zij tegenover burgemeester Strumphler Tideman. Hij hoorde het verhaal aan en leek begrip te hebben voor de kritiek van de jongens. Hij zegde min of meer toe dat de boom zou worden weggehaald. Dat gebeurde niet. De jeugdige voetballers weken toen maar uit naar het grasveld bij de Tobias Asserlaan. Bijkomend voordeel was dat Frank Arnesen en Sören Lerby wel eens langsliepen en (kort) een balletje meetrapten. Ook de Deense voetballers van Ajax waren niet onder de indruk van de voetbalkwaliteiten van de jeugd.

De gemeente is momenteel bezig met de herinrichting van de openbare ruimte aan de Martin Luther Kinglaan. Enige tijd geleden is de boom die in de jaren 70 een negatieve invloed had op het voetbalplezier van een groep tieners alsnog gekapt. Het heeft even geduurd, maar de gemeente heeft woord gehouden.