Afbeelding

1933: Vallende kraan in Diemen en de Kilometerbrug

In de zomer van 1933 kwam er een einde aan de toenemende verkeersellende op de Muiderstraatweg bij en op de draaibrug over het Merwedekanaal. Vijf keer per uur ging de brug open wat tot wachttijden leidde bij zowel de scheepvaart als bij het autoverkeer. En nu was er dus eindelijk die enorme vaste brug die door zijn lengte al snel in de volksmond de Kilometerbrug ging heten.

De brug was gemaakt bij de Nederlandsche Dokmaatschappij en lag op het IJ gereed om versleept te worden naar Diemen. Het reusachtige stalen gevaarte stond op een stellage die op zijn beurt weer op de pontons stonden. Alleen moesten twee enorme hefkranen nog van de pontons getakeld worden.

En toen ging het mis. De reporter van het Algemeen Handelsblad berichtte: "Bij het laten vieren van de beide kranen, is de kraan gekanteld en met een slag, die tot in verren omtrek hoorbaar was, terecht gekomen tegen een aan den wal staanden loods, die gedeeltelijk vernield werd, evenals de kraan zelf. Persoonlijke ongevallen hebben zich hierbij niet voorgedaan." Een geluk bij een ongeluk dus. Verder ging alles goed: de brug zou tientallen jaren dienstdoen.