Spelen en elkaar ontmoeten tijdens de spelinloop.
Spelen en elkaar ontmoeten tijdens de spelinloop. Foto: Trudy Kroese

Spelen en contact leggen bij spelinloop in Brede HOED

DIEMEN - Iedere maandagochtend komen ouders en hun jonge kinderen naar De Brede HOED voor de wekelijkse spelinloop van pedagogisch adviseur Carien Ruijter van de GGD.

De spelinloop is er voor kinderen vanaf ongeveer zes maanden tot vier jaar, maar ook voor hun ouders. "Dit is eigenlijk een initiatief om ouders met elkaar in contact te brengen", vertelt Carien. "Tijdens mijn spreekuren hoorde ik heel vaak dat ouders weinig contact hebben met andere ouders en zich nogal eenzaam voelen. Dat zijn dan bijvoorbeeld mensen die uit het buitenland hier zijn komen wonen, alleenstaande moeders of moeders die overdag alleen thuis zitten. Vaak spreken zij de taal ook niet zo goed. Er is geen plek waar ze elkaar vanzelf ontmoeten. Sommige kinderen gaan wel naar een peuterspeelzaal of crèche, maar het grote verschil is dat bij ons de ouders erbij blijven."

De wekelijkse spelinloop is dus leuk voor kind en ouder. "De kinderen kunnen van elkaar leren en vinden het leuk om samen met andere kinderen te zijn. Echt met elkaar spelen kunnen kinderen op deze jonge leeftijd nog niet zo goed, al gaat dat wel al veel beter tegen de tijd dat ze bijna vier jaar zijn." De ouders drinken samen een kopje koffie of thee. Zo leren ze elkaar kennen en kunnen ook het Nederlands oefenen. Carien is er altijd bij. "Als ouders opvoedvragen hebben kunnen ze die meteen stellen. Dat kan tijdens de spelinloop zodat de andere ouders ook iets aan het advies hebben, en als het nodig is in mijn kantoor."

Op het moment komen er vooral moeders naar de spelinloop, maar alle ouders zijn welkom. Ouders hoeven zich niet van tevoren aan te melden, zij kunnen gewoon binnenlopen tijdens de spelinloop. Die is iedere maandagochtend, behalve in de schoolvakanties, van 10.30 tot 12.00 uur in De Brede HOED.