Dijkgraaf Gerhard van den Top: 'Ik ben een enorme voorstander van aparte waterbelasting.'
Dijkgraaf Gerhard van den Top: 'Ik ben een enorme voorstander van aparte waterbelasting.' Foto: Ron Offermans

Stemmen voor het waterschap op 18 maart

DIEMEN - Op 18 maart kunnen we weer naar de stembus. Niet voor één maar voor twee verkiezingen: naast de Provinciale Staten ook - voor het eerst via de stembus - voor het waterschap. Wat is dat eigenlijk? En waarom zou je daarvoor naar het stembureau gaan? We vroegen het dijkgraaf Gerhard van den Top.

door Ingrid van Vlijmen

Een waterschap is een overheidsinstantie die de waterhuishouding regelt in een gebied. De dijkgraaf is de voorzitter van het waterschap, vergelijkbaar met de burgemeester van een gemeente. Gerhard van den Top is sinds 1 november 2014 de dijkgraaf van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), waar Diemen onder valt. Hiervoor was hij directeur bij drinkwaterbedrijf Vitens Evides International. "Het unieke van de situatie in Nederland is dat de waterschappen een eigen belastingsysteem hebben voor water. Daar ben ik de hoeder van, een ontzettend mooie rol. Water is een enorm belangrijk thema. Onze hele samenleving is gebouwd op het poldermodel. Daarom moet je daar als burger controle op kunnen uitoefenen. Het mooie is dat de bestuursleden allemaal in het gebied wonen en werken van het waterschap."

Taken
Het gebied van Waterschap AGV, dat zich uitstrekt over drie provincies, ligt voor meer dan de helft onder zeeniveau. Stuwen en gemalen zorgen voor het juiste waterpeil. Dagelijks wordt 343 miljoen liter afvalwater gezuiverd en de kwaliteit van het oppervlaktewater op peil gehouden. Het waterschap zorgt ook voor goed en veilig vaarwater, het verbeteren van recreatie- en natuurgebieden, het onderhouden van het cultuurhistorisch landschap en het onderhouden van ruim 900 kilometer dijk om het gebied te beschermen tegen overstromingen.
"We zijn gewend dat het allemaal schoon en droog is, maar daar moet dag in dag uit veel voor gebeuren en dat realiseren mensen zich meestal niet. Ook in ons gebied lopen we het risico op overstroming; dat zijn geen dingen die morgen zullen gebeuren, maar het is niet uit te sluiten. En denk eens aan zo'n enorme clusterbui die vorig jaar in de zomer viel en de straten blank zette: waar laat je al dat water."

Waterbelasting
"Ik ben een ontzettende voorstander van aparte waterbelasting. Bij waterbeheer gaat het altijd om de lange termijn. Als de belasting op de grote hoop van de rijksbegroting zou komen, zijn er altijd thema's die anders misschien voor zouden gaan. Het waterschap ziet risicosituaties aankomen en daarop kunnen wij met de waterbudgetten anticiperen. Anders zouden we eens per, zeg 10 jaar, de gigantische uitdaging hebben om bij een calamiteit op dat moment een enorm bedrag op te hoesten. Ik heb jaren in het buitenland gewoond en heb daar gezien hoe erg het is als je dat niet goed beschermt en beheert. En bedenk wel: voor een relatief klein bedrag, gemiddeld 50 cent per persoon per dag, is iedereen verzekerd van veiligheid en schoon water. Ook op de hoogte van de waterbelasting heb je als kiezer via je stem invloed."

Verkiezing
De inwoners zijn in het algemeen bestuur van het waterschap vertegenwoordigd met 23 zetels en daarvoor wordt gestemd. Daarnaast zijn er nog zeven zetels voor 'geborgde' leden: eigenaren van natuurterreinen en onbebouwde grond en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Deze leden worden vanuit hun organisatie afgevaardigd.

'Ook op de hoogte van de waterbelasting heb je als kiezer invloed'

Het is de eerste keer dat er in het stemhokje voor het waterschap gekozen wordt. Tot nu toe werd er schriftelijk gestemd. De laatste keer was zes jaar geleden en toen gaf 18% van de kiezers in dit waterschap gehoor aan de oproep om een stem uit te brengen. Van den Top hoopt deze keer, mede door de combinatie met de verkiezingen voor de Provinciale Staten, op een hogere opkomst. De definitieve uitslag wordt 23 maart verwacht.

In Waterschap AGV doen 13 partijen mee. Bekende, landelijke politieke partijen maar ook speciale waterschapspartijen als Water Natuurlijk, Socialistische Waterschapsvereniging en Eigen Woning en Water!. Op de kandidatenlijst de volgende Diemenaren: Mirugia Sikkens en Nico Portegijs voor PvdA, Gert van Mansom en Krijn Piening voor CDA en Peter Prins, als lijsttrekker, voor 50Plus.

In een speciaal Kieskompas kun je aan de hand van 30 stellingen nagaan welke partij qua standpunten het best bij je past. Zo kun je je mening geven over bijvoorbeeld blauwalg in open zwemwater, het versneld verhogen van dijken, verlaging van de waterschapsbelasting voor mensen met lage inkomens en betere vaarverbindingen voor de recreatievaart.

"De thema's in Kieskompas zijn de hoofdonderwerpen waar de partijen zich op onderscheiden. Daar kun je met je stem dus heel direct voor het beleid kiezen. In ons waterschap doen de meeste partijen mee van heel Nederland, je kunt breed kiezen." Staat het waterschap niet ver van de inwoners af? "Juist niet, waterschapsverkiezingen zijn de meest transparante verkiezingen; het is duidelijk waar het over gaat en je kunt stemmen op bestuurders uit je eigen dorp. Als je kiest heb je invloed, niet op 10 dingen, maar gewoon op waterbeheer."

Kieskompas is te vinden op amstelgooienvecht.kieskompas.nl, algemene informatie over de verkiezingen op www.agv.nl/verkiezingen.