Guus Piërlôt lost het startschot van de jeugdcross.
Guus Piërlôt lost het startschot van de jeugdcross. Foto's: Trudy Kroese

Hardlopers zwoegen door modder in bos

DIEMEN - In het Diemerbos is zondag de DiemerCross gehouden. Het was de vierde editie van dit evenement. De DiemerCross werd ook dit jaar georganiseerd door atletiekvereniging AV '23 uit de Watergraafsmeer en Claudia Hoogerheijde. Scouting Diemen, dweilorkest De Neuteblazers, de brandweer en de EHBO verleenden hun medewerking. Er deden 64 hardlopers mee aan de jeugdcross en 193 aan de DiemerCross.

De voorinschrijving voor de DiemerCross sloot vrijdagavond om 24.00 uur. Op dat moment hadden zich al bijna 200 deelnemers aangemeld voor de DiemerCross en de jeugdcross. Net als tijdens voorgaande edities wachtten veel mensen tot zondagochtend vroeg met het besluit om zich alsnog in te schrijven.

De hardlopers die zich zondagochtend in het Diemerbos meldden hadden zeker niet voor de weg van de minste weerstand gekozen. Zij wisten dat hen een zwaar parcours te wachten stond. De regen die vrijdag en zaterdag was gevallen had ervoor gezorgd dat het parcours drassig was. Maar het was heerlijk weer om hard te lopen: de zon scheen, de wind was matig en de temperatuur was aangenaam.

Voor de ingang van het Diemerbos konden deelnemers zich inschrijven en zich daarna omkleden in een tent. Leden van Scouting Diemen verkochten koffie, thee, frisdrank, broodjes hamburger en soep. Ook waren er veel vrijwilligers aanwezig van atletiekvereniging AV '23, de brandweer en de EHBO. Dweilorkest De Neuteblazers stond bij de startstreep om de deelnemers met muziek een hart onder de riem te steken.

Om 11.30 uur ging de jeugdcross van start. Nadat wethouder Jeroen Klaasse van Sport en met Guus Piërlôt, voorzitter van Hondensportvereniging Diemen (HSVD), het startschot hadden gelost, gingen de jonge lopers van start. Lopers tot en met twaalf jaar moesten 1700 meter lopen, jongeren van 13 tot en met 17 jaar 2800 meter. De jongeren deden enorm hun best op het zware parcours. Door de regen was een groot deel van het parcours een modderpoel geworden. Het was drassig en op sommige plekken zelfs glad. Een aantal jonge hardlopers raakte tijdens het lopen een of beide schoenen kwijt en moest die vervolgens weer vaststrikken.

De broers Sven (12) en Youri (10) voltooiden de loop van 1700 meter. Sven, doelman in de jeugd van SV Diemen, vond het zwaar: "Ik heb weinig getraind. Dat merkte ik wel. Volgend jaar wil ik weer meedoen, maar dan ga ik meer trainen." Youri, aanvaller in de jeugd van SV Diemen, deelde de mening van zijn broer. Ook hij vond het parcours loodzwaar. Maar zwaar of niet, zondagmiddag ging hij nog naar een kinderfeestje.

Een aantal deelnemers aan de DiemerCross deed mee aan de warming-up die werd verzorgd door Samuel van Gelder van Outdoor Bootcamp Diemen. Dit gebeurde dicht bij de startstreep. Burgemeester Amy Koopmanschap loste om 12.30 uur het startschot voor de DiemerCross. De hardlopers liepen een mooi, maar zwaar parcours door het bos. De hardlopers die voor de afstand van 4500 meter hadden gekozen liepen een ronde door het bos, de hardlopers die 8500 meter liepen twee ronden. Terwijl zij de finish al konden zien moesten zij naar rechts afslaan om nog een zware ronde door het bos af te leggen.

Ongeveer een half uur na de start kwamen de eerste lopers over de finish. Sommigen uitgeput, anderen opvallend monter. De schoenen en kleding van alle deelnemers zaten onder de modder, bij sommige deelnemers zat er zelfs modder in het gezicht. Wethouder Maïta van der Mark liep 4500 meter. Het was de tweede keer dat zij aan de DiemerCross meedeed. "Ik vond het nog zwaarder dan de vorige keer, maar het was wel weer een mooie loop. Ik train twee keer per week en hoop volgend jaar weer mee te doen."

Haar collega Jeroen Klaasse, wethouder van Sport, kwam korte tijd later over de streep. Hij is recent hersteld van een voetbreuk. "Het parcours was erg zwaar en glad. Het was 30 procent glibberen. Ik vond het mooi om mee te doen. Ja, ik loop ook regelmatig; niet door het bos, maar vooral over paden."

De deelnemers die de finish waren gepasseerd kregen een drankje en fruit dat ook dit jaar werd aangeboden door Jumbo Diemen Zuid.

De 24-jarige Rick Wildschut liep eveneens de afstand van 4500 meter. "Ik heb vandaag voor de tweede keer meegedaan. Ik vond het parcours zwaarder dan vorig jaar. Er lag erg veel modder, maar dat hoort bij de DiemerCross. Ik loop vaak hard, maar dat is toch anders dan door de modder lopen."
Zijn moeder Karin Koopmans finishte enkele minuten na haar zoon. Zij loopt vier keer per week hard. "Ja, het parcours was heel zwaar. Tijdens het lopen ben ik een van mijn schoenen in de modder verloren. Ik moest die schoen weer aantrekken en dat heeft invloed op mijn tijd gehad."

Claudia Hoogerheijde is zeer tevreden. "Het weer werkte mee en de sfeer was geweldig. Veel dank voor de inzet van alle vrijwilligers, samen met hen konden we deze editie weer een mooi evenement laten zijn en zoals collega-organisator Kees zegt: het was geen zwaar parcours, maar het was een heroïsche cross voor alle deelnemers."

Winnaars:
1700 meter, meisjes: Fee Mok (7.25); jongens: Bram Huizinga (7.03). 2800 meter, meisjes: Isa Kruger (14.58); jongens: Jelani James (12.14). 4500 meter, vrouwen: Fa Adda (22.20); mannen: Arnold Berghuizen (19.02). 8500 meter, vrouwen: Cindy Teeven (45.44); mannen: Zac Freudenburg (33.16).

Jonge hardloper komt over de finish.
Samuel van Gelder leidt de warming-up.