De jeugdcross trekt veel kinderen en jongeren.
De jeugdcross trekt veel kinderen en jongeren. Foto: Trudy Kroese

DiemerCross zondag in Diemerbos

DIEMEN - In het Diemerbos vindt op zondag 22 februari de vierde editie van de DiemerCross plaats. Het evenement wordt georganiseerd door atletiekvereniging AV '23 uit de Watergraafsmeer en Claudia Hoogerheijde, tot vorig jaar inwoner van Diemen. Belangstellenden kunnen zich tot vrijdagavond 24.00 uur inschrijven via de website www.inschrijven.nl en zondagochtend vanaf 10.00 uur in het Diemerbos.

De DiemerCross is een echte uitdaging voor hardlopers. Zij lopen in een mooie omgeving over een zwaar parcours. De jeugdcross is dit jaar voor het eerst gesplitst in twee leeftijdscategorie├źn. Jeugd tot en met twaalf jaar loopt een afstand van 1700 meter, jongens en meisjes van 13 tot en met 17 jaar lopen 2800 meter. Het startschot van beide lopen wordt om 11.30 uur verricht door wethouder Jeroen Klaasse van Sport.

Deelnemers vanaf 18 jaar kunnen tijdens de DiemerCross kiezen uit twee afstanden: 4500 of 8000 meter. Burgemeester Amy Koopmanschap verricht om 12.15 uur het startschot voor de DiemerCross.

Om 12.00 uur start er op initiatief van de Vrienden van het Diemerbos een wandeling door het Diemerbos. De wandeling duurt ongeveer een uur en staat onder leiding van leden van natuurvereniging IVN uit Diemen, die de wandelaars allerlei interessante informatie zal verstrekken over het prachtige bos.

Populariteit
De DiemerCross is een evenementen dat sterk aan populariteit heeft gewonnen. Elk jaar zijn er veel belangstellenden in het Diemerbos aanwezig om de verrichtingen van de deelnemers te bekijken en hen aan te moedigen.

Tijdens de DiemerCross zijn er diverse leuke activiteiten in het Diemerbos. Dweilorkest De Neuteblazers uit Diemen zorgt tijdens het evenement voor muzikale begeleiding. Het optreden van de Neuteblazers is mogelijk gemaakt door Koninklijke Saan. Scouting Diemen verzorgt de catering. Vanuit een verzorgingscontainer die beschikbaar is gesteld door de Brandweer Amsterdam Amstelland verkopen zij onder meer broodjes hamburger, soep, koffie en thee. Jumbo Diemen-Zuid stelt ook dit jaar gratis appels en bananen beschikbaar voor de deelnemers van de DiemerCross.

Deelnemers aan de DiemerCross kunnen vanaf 11.55 uur op het parkeerterrein bij het Diemerbos deelnemen aan een warming-up die wordt verzorgd door Samuel van Gelder van Outside Bootcamp Diemen. De 21-jarige Van Gelder verzorgde ook vorig jaar de warming-up. "De deelnemers kunnen twintig minuten voor de start meedoen aan de warming-up. Die duurt een kwartier, daarna kunnen zij naar de start lopen. Het is erg belangrijk om voor een wedstrijd als de DiemerCross een warming-up te doen. Tijdens de warming-up worden de spieren losgemaakt en komen er in het lichaam processen op gang", aldus Van Gelder.

Claudia Hoogerheijde vertelt dat er zich maandagochtend al 150 hardlopers hadden ingeschreven. "Maar ervaring van voorgaande edities leert dat veel mensen het weer afwachten en zich pas laat inschrijven. De DiemerCross is door het weer een onvoorspelbare hardloopwedstrijd. Maar zeker is dat de deelnemers door de modder moeten lopen. De hardlopers moeten tijdens de DiemerCross hard werken, maar komen altijd voldaan de finish over."