Water in de kruipruimte van een woning aan de Diemerkade.
Water in de kruipruimte van een woning aan de Diemerkade. Foto: Trudy Kroese

Waterschade woningen Diemerkade

DIEMEN - Veel bewoners van de Diemerkade kampen met wateroverlast in de kruipruimte of kelder van hun woning. Zij vermoeden dat de problemen het gevolg zijn van de werkzaamheden aan de openbare ruimte op de Diemerkade en omgeving. Zij hebben inmiddels contact opgenomen met de gemeente en hopen op een oplossing.

De bewoners ondervinden pas sinds kort overlast van water in de kruipruimte of kelder van hun woning. "Na onderzoek van twee experts is gebleken dat dit hoogstwaarschijnlijk grondwater betreft, dat door (haar)scheuren in de betonnen fundering naar boven komt. Hierbij is het goed om te weten dat de huizen op de Diemerkade zijn gebouwd op onderheide betonnen bakken", schrijven de gedupeerde bewoners in een brief aan de gemeente.

Bewoners die al lange tijd in hun woning aan de Diemerkade wonen zijn de afgelopen tijd voor het eerst geconfronteerd met wateroverlast in hun kruipruimte of kelder. Dit is de reden dat zij een verband leggen tussen de wateroverlast in hun kelder en kruipruimte en de werkzaamheden die vorig jaar zijn uitgevoerd. Toen werd gebruikgemaakt van zware middelen. "Tijdens de werkzaamheden heeft men met trilplaten de straten aangetrild, waarbij zelfs de planten van de vensterbank af trilden. In de aangrenzende Arent Krijtsstraat heeft zeer zwaar vrachtverkeer door de straten gereden. Dit nadat wij van de opzichter van de gemeente te horen hadden gekregen dat als wij de tuin wilden ophogen wij meteen zand moesten bestellen, want zodra de straten gereed waren mocht er geen zwaar vrachtverkeer meer doorheen rijden", aldus de brief.
Een groep bewoners heeft een inventarisatie gemaakt. Daaruit is gebleken dat er bij 23 woningen aan de Diemerkade sprake is van wateroverlast in de kelder of kruipruimte en dat er bij vijf woningen vochtplekken zijn ontstaan. Bij enkele woningen zijn zelfs scheuren in de muur ontstaan. De bewoners hopen dat er op korte termijn een oplossing wordt gevonden. "De schade wordt niet gedekt door onze opstalverzekering. Wij willen in eerste instantie dat de problemen - grondwater en schade - zo snel mogelijk worden opgelost. Voor wie de kosten zijn is ook belangrijk, maar daar zit minder haast bij", aldus een woordvoerder van de bewoners. "Wij hebben inmiddels contact gehad met meerdere mensen van de gemeente. Een van hen heeft ons verteld dat de gemeente druk bezig is om het grondwater in deze buurt onder controle te krijgen."

De problematiek van deze bewoners is bij de gemeente bekend. De gemeente denkt niet dat dit veroorzaakt is door de werkzaamheden. "De woningen rond de Diemerkade zijn destijds aangelegd met een kruipruimte en niet met een kelder. Veel bewoners hebben de kruipruimte in gebruik genomen als kelder. Onbekend is of de constructie hiervoor geschikt is; oude bouwtekeningen geven hier geen uitsluitsel over. De gemeente laat nu op verschillende plekken in de wijk onderzoeken hoe hoog de grondwaterstand is. Afhankelijk daarvan kan bepaald worden of er maatregelen nodig en mogelijk zijn om de grondwaterstand aan te passen. We hopen in het voorjaar de uitkomsten van het onderzoek beschikbaar te hebben. Dat er na de werkzaamheden geen vrachtverkeer meer door de straten mocht rijden komt omdat vers straatwerk zich eerst een poosje moet zetten. We hebben dan liever niet dat er meteen zwaar verkeer over rijdt", aldus een woordvoerder van de gemeente.