Enith Brigitha geeft les in het Duranbad.
Enith Brigitha geeft les in het Duranbad. Foto: Trudy Kroese

Enith Brigitha komt in Hall of Fame

DIEMEN - Voormalig topzwemster Enith Brigitha (59) wordt in juni opgenomen in de International Swimming Hall Of Fame (ISHOF) in Fort Lauderdale in de staat Florida in de Verenigde Staten. Brigitha werkt vijf jaar als zweminstructrice in sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen.

Enith Brigitha werd op 15 april 1955 in Curaçao geboren. Zij begon op jonge leeftijd met zwemmen. "Wij hadden geen overdekte zwembaden in Curaçao, dus ik zwom in de zee en in onoverdekte zwembaden, waaronder een zwembad met zout water."

Zij was al vroeg overtuigd van haar talenten als zwemster. Op 12-jarige leeftijd mocht zij meedoen aan de Koninkrijksspelen in Willemstad waar zij tweede werd. Kort daarna deed zij mee aan de Pan-Amerikaanse spelen en behaalde daar een derde plaats. Ook werd zij op diverse nummers Antilliaans kampioen.

De moeder van Enith besloot in 1970 samen met haar vijf kinderen naar Nederland te verhuizen. Enith ging in Alkmaar wonen en ging zwemmen bij zwemvereniging Het Y in het Sportfondsenbad in Amsterdam-Oost. "Toos Beumer was na de Olympische Spelen in Mexico in 1968 naar Curaçao gekomen en werd daar mijn trainster. Toen ik in Nederland was komen wonen stuurde zij mij een brief waarin zij mij adviseerde om bij Het Y te gaan zwemmen. Ik ging vijf of zes keer per week met de trein op en neer van Alkmaar naar Amsterdam om te trainen en wedstrijden te zwemmen. Wil Storm was mijn trainer. Ik zwom aanvankelijk bij de jeugdploeg, maar mocht enkele jaren later meedoen met de senioren."

Enith Brigitha ontwikkelde zich stormachtig. In 1972 deed zij mee aan de Olympische Spelen in München. Zij behaalde op maar liefst zes nummers de finale, maar bereikte geen plek op het podium. Net nadat het zwemprogramma was afgelopen gijzelden terroristen van de Zwarte September leden van de Israëlische sportploeg. Het drama eindigde in een bloedbad. Het maakte grote invloed op de jonge zwemster. "Ik heb veel van die gijzelingsactie meegekregen en heb de scherpschutters in het Olympisch dorp zien lopen. Ik ben nog bij de herdenkingsdienst voor de slachtoffers in het Olympisch Stadion in München geweest. Dat was indrukwekkend."

Bronzen medailles
Enith Brigitha wilde nog een keer aan de Olympische Spelen meedoen. Vier jaar later was zij succesvol tijdens de Olympische Spelen in het Canadese Montreal. Zij behaalde op de 100 meter vrije slag en de 200 meter vrije slag een bronzen medaille. Dat hadden een gouden en zilveren medaille moeten zijn. Kornelia Ender uit de DDR behaalde op beide afstanden de gouden medaille, haar landgenoot Petra Priemer pakte op de 100 meter vrije slag zilver. Op de 200 meter vrije slag was de zilveren medaille voor de Amerikaanse Shirley Babashoff.
In de zwemwereld bestond al in het begin van de jaren 70 de indruk dat de zwemsters uit de DDR doping gebruikten. Het bewijs volgde pas tientallen jaren later. Enith Brigitha: "De zwemsters uit de DDR kwamen aan het begin van de jaren 70 opeens op en wonnen Europese titels, wereldtitels en medailles tijdens de Olympische Spelen. Met veel van die zwemsters gaat het nu slecht. Zij hebben grote problemen met hun gezondheid en hebben ook psychische klachten. Veel sporters die zich gedupeerd voelen door het dopinggebruik van sporters uit de DDR hebben de zaak later bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aangekaart en gevraagd om de medailles waar zij recht op hebben. Het IOC wilde niets doen omdat het te lang geleden is."

Aftrainen
Enith Brigitha wilde na afloop van de Olympische Spelen in Montreal stoppen met zwemmen. Invitaties om wedstrijden te zwemmen in Hong Kong, Japan en Australië zorgden ervoor dat zij haar internationale loopbaan verlengde. Daarna ging zij op een lager niveau zwemmen bij haar vereniging Het Y en speelde daar ook een jaar of 15 waterpolo. "Dat deed ik om af te trainen. Als je heel lang intensief en op hoog niveau aan sport hebt gedaan, is dat heel belangrijk."

Zij wordt in juni opgenomen in de International Swimming Hall Of Fame. "De ceremonie vindt niet plaats in Fort Lauderdale, maar in Santa Ana College in Santa Ana in Californië. Ik ben heel blij dat ik een plaats krijg in de Hall of Fame. Ik zie dat als een waardering voor mijn zwemloopbaan."

Enith Brigitha woonde na haar zwemcarrière lange tijd op haar geboorte-eiland Curaçao. Zij keerde een aantal jaren geleden terug naar Nederland en woont in Almere-Haven. Sinds vijf jaar geeft zij 24 uur per week les in het zwembad in Diemen-Zuid, de ene week drie dagen, de andere week vier dagen.

"Ik geef les aan baby's, peuters, kleuters, leerlingen van het basisonderwijs en aan volwassenen. Daarnaast geef ik conditieles en leer ik mensen om hun zwemtechniek te verbeteren. Ik heb veel plezier in het lesgeven en de samenwerking met mijn collega's. Het lesgeven zorgt er ook voor dat ik fit blijf. Als ik het niet meer leuk vind, stop ik ermee."

Zij wordt tegenwoordig nog maar zelden herkend en aan haar loopbaan herinnerd. "In de periode na de Olympische Spelen in Montreal werd ik erg veel aangesproken. Dat vond ik niet altijd even leuk. Nu gebeurt dat veel minder. Sommige ouderen weten wie ik ben en welke prestaties ik heb geleverd. De jeugd zegt dat weinig."

Ex-topzwemster blijft fit door lesgeven.