Sylvia Bon en Adriane Velthuizen: 'Het winkelcentrum is de ontmoetingsplek van de wijk.'
Sylvia Bon en Adriane Velthuizen: 'Het winkelcentrum is de ontmoetingsplek van de wijk.' Foto: Trudy Kroese

Buurtpanel: brug tussen bewoners en gemeente

DIEMEN - In Diemen-Noord praten wijkbewoners via het buurtpanel met de gemeente, politie, verhuurders en SWD over allerlei zaken die in de wijk spelen. De vijftien leden vormen 'de ogen en oren van de wijk' voor de gemeente.

Maar dat is geen eenrichtingsverkeer, vertelt Adriane Velthuizen, voorzitter van het buurtpanel en vanaf het begin aangesloten bij het panel. "Het buurtpanel is een klankbordgroep voor beide kanten: de gemeente hoort van ons wat er in de wijk speelt, maar wij horen ook heel direct zaken vanuit de gemeente die de wijk aangaan."

Het buurtpanel in Diemen-Noord is opgericht in 2008, als onderdeel van het wijkgericht werken in Diemen. Een keer per kwartaal is er een vergadering waar ook de wijkwethouder, de wijkcoƶrdinator, de buurtregisseur en vertegenwoordigers van de woningbouwverenigingen, SWD en het winkelcentrum regelmatig aanschuiven. Afvalbeleid, het Kwaliteitsplan Openbare Ruimte, wijkschoonmaakacties, de brede school, de verbreding van de A10, de dienstverlening van de gemeente en de tuindagen zijn enkele onderwerpen die in het buurtpanel aan de orde gekomen zijn de afgelopen jaren. Ook heeft het buurtpanel meegedacht over het vieren van het 25-jarig bestaan van de wijk. Daarnaast nodigt de gemeente ook deskundigen uit op het gebied van verkeer, openbare ruimte of handhaving. "Het is heel prettig om zo direct contact te hebben met de gemeente en andere instanties die actief zijn in Diemen-Noord", aldus Adriane.

Wijkbewoners komen ook wel met individuele klachten naar leden van het buurtpanel. Zij proberen dat waar nodig te bespreken, maar in principe is het buurtpanel er voor zaken die de hele wijk aangaan. "Het buurtpanel is niet bedoeld als moppergremium, het is ook de bedoeling dat mensen met initiatieven komen om zaken aan te pakken", zegt Adriane. De ophoging van Buytenstee en de nieuwe brede school zijn wel besproken, maar daar worden door de gemeente ook apart informatieavonden voor alle bewoners aan gewijd. "Nu buurtbewoners problemen ervaren met het parkeren rond de brede school voeren we wel bij de gemeente aan dat dit speelt en overleggen we met elkaar of we een oplossing kunnen vinden", vertelt Sylvia Bon. Ook Sylvia is vanaf het begin bij het buurtpanel aangesloten; niet als wijkbewoner, maar als ondernemer in het winkelcentrum en voorzitter van de winkeliersvereniging. "Het wijkwinkelcentrum is echt de ontmoetingsplek van de buurt. Ondernemers hebben het moeilijk en we zijn blij dat er weer een nieuwe winkel komt, een kaaswinkel. Klanten kunnen ook meedenken over wat voor winkels er nog bij zouden moeten komen en daar denkt het buurtpanel ook over mee." Adriane: "Ik vind het fantastisch dat je op de fiets of wandelend je boodschappen kunt halen. Het zou toch voor oudere mensen heel erg zijn als zij niet meer in de buurt hun boodschappen kunnen doen. Er is al veel veranderd in Diemen-Noord, de bevolkingsopbouw is anders en het is drukker om ons heen, maar het is nog steeds een schitterende wijk met veel ruimte en veel activiteiten."

Adriane neemt binnenkort afscheid als buurtpannellid. Het buurtpanel hoopt op nieuwe leden om het buurtpanel nog beter een afspiegeling te laten zijn van de bewoners van de wijk. "Vooral ouders van schoolgaande kinderen en twintigers zijn zeer welkom. Vorige week vertelde buurtbewoner Julika Dreeyers in het DiemerNieuws dat zij vindt dat de communicatie tussen gemeente en burger beter kan. Ik nodig haar graag uit om daar in het buurtpanel aan mee te komen werken. We beseffen dat juist deze mensen het vaak al heel druk hebben, maar het vergt niet heel veel tijd. We vergaderen een keer per drie maanden en verder is de tijdsinvestering per persoon verschillend. We hopen natuurlijk wel op mensen die initiatief nemen om zaken in de wijk te signaleren en te controleren en ook op te pakken." Kunnen nieuwe mensen in maart meteen meepraten? Sylvia: "Graag, 17 maart, 19.00 uur, op de gemeentewerf. Wel even aanmelden via onze wijkcoƶrdinator Frank Put, telefoon: 020-3144709 of per e-mail: f.put@diemen.nl.

'Diemen-Noord is een schitterende wijk met veel ruimte en activiteiten.'