Kees Hoek: 'Wij zouden er graag twee mensen bij willen in de Cliëntenraad.
Kees Hoek: 'Wij zouden er graag twee mensen bij willen in de Cliëntenraad. Foto: Trudy Kroese

'We zullen nagaan hoe de Participatiewet uitwerkt'

DIEMEN - De Cliëntenraad Sociale Zaken komt op voor de belangen van Diemenaren met een uitkering of een minimuminkomen. Nu de gemeente er via de Participatiewet taken van het Rijk bij heeft gekregen, heeft de Cliëntenraad een heel belangrijke rol bij het vaststellen van armoedebeleid. Kees Hoek is lid van de Cliëntenraad.

door Ingrid van Vlijmen

De Cliëntenraad Sociale Zaken, wat is dat voor raad?
"De Cliëntenraad is door de gemeente Diemen ingesteld om gevraagd en ongevraagd advies te geven op het gebied van armoedebeleid in de brede zin. Niet alleen op financieel gebied, maar ook voor mensen met een sociaal isolement, bijstandsgerechtigden, uitkeringsgerechtigden en ouderen zonder of met een klein pensioen. We zijn geen ombudsman, we zijn er niet om individuele problemen op te lossen, we zijn er voor de hele groep."

Er is op 1 januari veel veranderd, omdat de gemeente er van het Rijk veel taken bij kreeg.
"In grote lijnen staan we achter de keuzes die in Diemen zijn gemaakt. Weliswaar moet de gemeente zich houden aan regels vanuit Den Haag, maar in Diemen is ervoor gekozen die regels zo uit te voeren dat maatwerk per cliënt geleverd kan worden. Daar staan wij geheel achter. Al mag dat in de praktijk weer niet gaan leiden tot willekeur en daar gaat de Cliëntenraad scherp op toezien. Er zijn ook nog veel zaken onduidelijk. De kostendelersnorm bijvoorbeeld, waardoor mensen die een uitkering hebben en een huishouden delen, gekort zullen worden. Het betreft ongeveer 125 Diemenaren; die mensen moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over hun situatie. Er zijn nu informatiefolders. Helaas is onze aanbeveling om deze informatiefolders ook in andere talen aan te bieden niet overgenomen."

U geeft ook ongevraagd advies, waarover bijvoorbeeld?
"Wij kregen signalen dat mensen weken moesten wachten op een afspraak bij de sociaal raadsman. En omdat de bijzondere bijstand nu individueel moet worden aangevraagd, kan dat een probleem zijn voor mensen. Er is nu een formulierenbrigade om mensen daarbij te helpen, dat was een ongevraagd advies van ons."

Krijgt de Cliëntenraad nu, na de overheveling van de taken van het Rijk naar de gemeente, een andere rol?
"De komende periode zullen we nagaan hoe de Participatiewet uitwerkt. Het armoedebeleid wordt in de loop van dit jaar herijkt. De Cliëntenraad wordt vanaf het begin betrokken bij het vaststellen van het nieuwe armoedebeleid. De rol van de cliëntenraad is absoluut belangrijker geworden. Het bijstandsbeleid was bijvoorbeeld voorheen volledig Haags beleid, nu moet de gemeente die keuzes maken. Waren we voorheen meer een controlerende raad, nu hebben we een proactievere, meer adviserende rol."

'In grote lijnen staan we achter de keuzes die in Diemen zijn gemaakt'

Is de Cliëntenraad op volle sterkte?
"We zijn op dit moment met zes mensen die voor het merendeel zelf ervaringsdeskundige zijn. We zouden er graag twee personen bij willen. Het liefst een vertegenwoordiger vanuit de ouderenbonden en een jongere met een Wajong achtergrond."

Meer informatie over de Cliëntenraad: bel 020-3144664 of e-mail clientenraaddiemen@gmail.com.