Leden van de jongerenraad in de raadzaal.
Leden van de jongerenraad in de raadzaal. Fotos: Trudy Kroese

Jongerenraad gaat politiek adviseren

DIEMEN - De jongerenraad van de gemeente Diemen wordt op donderdag 19 februari geïnstalleerd. Dit is de uitkomst van de informatieavond die vorige week in het gemeentehuis is gehouden. De samenstelling van de jongerenraad is divers wat betreft leeftijd, opleiding en de plek in Diemen waar de leden wonen.

Wie wel eens een vergadering van de gemeenteraad heeft meegemaakt zal ongetwijfeld tot de conclusie zijn gekomen dat de leden van het gemeentebestuur niet al te jong zijn. Alleen D66-raadslid Kai de Haan is onder de dertig.

De gemeenteraad had al langer de wens om de kloof tussen jongeren en het gemeentebestuur kleiner te maken. In 2014 werd het besluit genomen om een jongerenraad in te stellen. De jongerenraad kan gevraagd en ongevraagd advies geven aan de gemeenteraad en het college van B en W. De bedoeling is dat de jongeren ideeën aandragen en zaken aan de orde stellen die voor de jongeren in Diemen van belang zijn. Het gemeentebestuur kan hiermee vervolgens aan de slag.

Kai de Haan kreeg van de gemeenteraad het verzoek om het idee voor de jongerenraad verder uit te werken. Hij kreeg hierbij hulp van Aram Goudsmit, een student Bestuurskunde uit Diemen. Aram liep vorig jaar enige maanden stage bij burgemeester Amy Koopmanschap.

Tijdens de informatieavond waarbij veel leden van de gemeenteraad aanwezig waren stelden de jongeren zich voor. Er waren tien jongeren aanwezig. Onder de tien leden zijn drie meisjes. Het jongste lid is 15 jaar, het oudste lid is 24 jaar. De leden zitten op de middelbare school of studeren aan het mbo, hbo of de universiteit. Zij wonen in de diverse wijken van Diemen, waaronder de studentenflats aan de Rode Kruislaan. Er zijn geen leden die op Campus Diemen Zuid wonen.
De jongerenraad wordt het eerste jaar begeleid door Marjolein de Jong van Young Inspiration. Dit onderzoeksbureau verricht onderzoek op het gebied van jongeren. Zij heeft eerder in opdracht van de gemeente onderzoek verricht naar jongeren in Diemen. Marjolein de Jong zal de leden van de jongerenraad advies geven over zaken als het verdelen van de taken, het vormen van een groepsdynamiek en over communicatie naar buiten toe. Ook zal zij de jongeren waarschuwen voor de valkuilen die op de loer liggen en het functioneren van de jongerenraad kunnen bedreigen. Zij zal het initiatief steeds meer aan de jongeren zelf laten. Marjolein is tevens de verbindingspersoon tussen de jongerenraad en de gemeenteraad. Ook een aantal raadsleden en fractieopvolgers heeft zich inmiddels aangemeld om de jongerenraad te begeleiden.

De leden van de jongerenraad lieten tijdens de informatieavond weten dat zij zo veel mogelijk jongeren in Diemen willen vertegenwoordigen, al is bij hen het besef doorgedrongen dat niet elke jonge inwoner van Diemen makkelijk te bereiken zal zijn. De leden van de jongerenraad zullen zo veel mogelijk contact met andere jongeren in Diemen proberen te leggen.

Kai de Haan maakte de leden van de jongerenraad duidelijk dat zij kunnen verwachten dat hen over diverse onderwerpen advies zal worden gevraagd. Te denken valt aan jongerenwerk, schooluitval, sport en evenementen. Het betreft in deze gevallen dus om gevraagd advies aan de gemeenteraad en het college van B en W.

Maar uiteraard zal de jongerenraad ook met ongevraagd advies naar het gemeentebestuur stappen. De mogelijkheden zijn groot. De vrees van een van de leden van de jongerenraad dat de leden van de lokale politiek de adviezen snel naast zich neer zullen leggen, wist Kai de Haan snel weg te nemen. De gemeenteraad is vorig jaar unaniem akkoord gegaan met het instellen van de jongerenraad en zal de adviezen serieus nemen.
Nog 1 plek
Kai de Haan geeft aan dat er nog een plek in de jongerenraad open is. Hij hoopt dat zich nog voor 19 februari een jongere uit Diemen aanmeldt.

Erica van Emden (16) is een van de leden van de jongerenraad. Zij zit in 4 vwo op het Vechtstede College in Weesp. "Ik heb mij voor de jongerenraad aangemeld omdat ik vind dat de samenhang onder jongeren in Diemen beter kan. Ik ben zelf voorstander van vrijwilligerswerk en denk dat de jongerenraad met initiatieven voor vrijwilligerswerk kan komen. Als jongeren samen vrijwilligerswerk doen wordt de samenhang beter."

Erica speelde negen jaar bij volleybalvereniging Smashing '72 in Diemen. Zij rijdt nu paard bij manege Prins Willem-Alexander in Amsterdam-Zuidoost. "Behalve dat ik daar zelf rijd, begeleid ik ook gehandicapten die lid zijn van die manege."

Max de Raad (19) woont in Diemen-Noord en studeert aan de universiteit in Amsterdam. "Ik heb mij voor de jongerenraad aangemeld omdat ik een bijdrage wil leveren om Diemen leuker en levendiger te maken voor jongeren. Wij hebben bijvoorbeeld de Diemer Factory waar al een lange tijd niets meer wordt gedaan." Ook Max doet aan sport. "Ik heb vroeger bij SV Diemen gespeeld, maar speel nu in een vriendenteam bij GeuzenMiddenmeer in de Watergraafsmeer. Dat komt doordat ik veel vrienden heb die in Amsterdam wonen. Ja, ik vind de sportvoorzieningen in Diemen goed geregeld. Er zijn hier veel sportverenigingen."

Marjolein de Jong en twee leden van de jongerenraad.
Jongerenraad zal ook adviseren over sportactiviteiten.