Bewoners vinden oversteekplaats Muiderstraatweg niet veilig.
Bewoners vinden oversteekplaats Muiderstraatweg niet veilig. Foto: Trudy Kroese

'Oversteekplaats nog steeds onveilig'

DIEMEN - Bewoners van Plantage De Sniep Zuid hebben opnieuw aandacht gevraagd voor de volgens hen gevaarlijke oversteekplaats op de Muiderstraatweg.

De bewonerscommissie van Plantage De Sniep Zuid heeft een brief geschreven aan de fracties van de gemeenteraad. De fracties delen de zorgen van de bewoners. Wethouder Lex Scholten van Verkeer heeft de gemeenteraad toegezegd binnenkort contact op te nemen met de bewonerscommissie. Het CDA heeft Scholten via een persbericht opgeroepen snel actie richting de bewoners te ondernemen.

De bewoners lieten al eerder aan het DiemerNieuws weten dat zij de oversteekplaats op de Muiderstraatweg als onveilig ervaren. Veel bewoners van Plantage De Sniep Zuid moeten meerdere keren per dag met hun kinderen de Muiderstraatweg oversteken om naar brede school De Kersenboom, de crèche, het zwembad, het speelveld of sportpark De Diemen te gaan. Er hebben zich al situaties voorgedaan waarbij bijna een ongeval plaatsvond.

"Als bewoners van De Sniep zijn wij van mening dat deze oversteekplaats onveilig is. De meeste auto's rijden hier 50 kilometer of harder en de situatie is onoverzichtelijk. Daarnaast is de opstelruimte tussen de twee rijbanen te smal om veilig te staan met kinderen met fietsjes en/of een bakfiets. Na het oversteken komen we direct op het kruisende fietspad terecht waar ook gemotoriseerd verkeer rijdt", schrijft de bewonerscommissie in de brief aan de gemeenteraad.

De bewonerscommissie geeft aan dat zij een gesprek heeft gehad met de wethouder van Verkeer Lex Scholten en ambtenaren. "Zij geven aan de situatie niet als onveilig te ervaren en pas iets aan de situatie te willen veranderen bij de herinrichting van de Oost-West-as. Een ander argument dat wordt aangedragen om niets aan de situatie te veranderen is dat dit een doorgaande weg is voor de veiligheidsdiensten", aldus de bewonerscommissie.

Wethouder Scholten van Verkeer heeft onlangs samen met een ambtenaar van de afdeling Verkeer de oversteekplaats bezocht en de situatie bestudeerd. "Mensen die willen oversteken hebben dikwijls ruim de tijd voordat er een auto aankomt."

Gemeenteraad deelt de zorgen van de bewoners van Plantage De Sniep

Scholten is nog steeds van mening dat de situatie veilig is: "De verkeersintensiteit is op die plek niet hoog en is vergelijkbaar met andere wegen waar ook geen verkeerslicht wordt geplaatst. Voetgangers en fietsers kunnen op elk moment van de dag zonder problemen oversteken, waarbij zij gebruik kunnen maken van de vluchtheuvel in het midden. Als die te klein is voor een bakfiets kunnen we die groter maken." De wethouder vindt verkeersdrempels geen optie, omdat de Muiderstraatweg een hoofdweg is waarover ook hulpdiensten en vrachtauto's rijden. Stoplichten zijn wat hem betreft wel bespreekbaar als de verkeersdrukte dat nodig maakt. De wethouder voelt er niets voor om een situatie te creëren waarbij voetgangers en fietsers die oversteken altijd voorrang hebben op het autoverkeer. Dat maakt de situatie volgens hem onveilig, omdat automobilisten op dat deel van de Muiderstraatweg geen situatie verwachten waarin fietsers of voetgangers voorrang hebben.