De eerste

Ajax speelde op 20 november 1957 de eerste Europacupwedstrijd. De Amsterdammers gingen op bezoek bij SC Wismut in de DDR.

Ajax was in 1957 landskampioen geworden en mocht deelnemen aan de Europa Cup voor landskampioenen. Op het moment dat de tegenstander uit de koker kwam wist niemand iets van SC Wismut. Er werd aangenomen dat de club uit de stad Chemnitz kwam. De naam van die stad was enkele jaren eerder veranderd in Karl Marx Stadt. De club speelde echter iets verderop, in de plaats Aue.

Hoewel de muur pas in 1961 zou worden gebouwd, was Oost-Europa voor vrijwel iedereen onbekend gebied.

Ajax reisde met de trein naar de DDR. In de trein die uit Amsterdam vertrok zaten slechts vier supporters van Ajax. Zij reisden samen met de spelers en het bestuur!

Ajax bleek veel sterker dan SC Wismut. De Amsterdammers wonnen met 1-3. De treffers van Ajax werden gemaakt door Piet van der Kuil (2x) en Wim Bleijenberg. Een week later ontving Ajax SC Wismut in het Olympisch Stadion. Ajax won met 1-0. Het doelpunt werd gemaakt door Piet Ouderland. De back kan terugkijken op een opmerkelijke loopbaan. Hij was een begenadigd voetballer en basketballer. Voordat hij voor Ajax ging spelen kwam hij uit voor het Nederlands basketbalteam. Later speelde hij ook voor het Nederlands elftal. In de kwartfinale stuitte Ajax opnieuw op een tegenstander uit Oost-Europa: Vasas Boedapest. In Amsterdam werd het gelijk: 2-2. Een week later waren de Hongaren veel te sterk voor Ajax. In het Népstadion in Boedapest won de thuisclub met 4-0. Dat immense stadion bestaat nog steeds, maar heeft een andere naam gekregen: het Ferenc Puskás Stadion. Het stadion is vernoemd naar de legendarische Hongaarse aanvaller die in de jaren 50 uitkwam voor het Hongaarse wonderteam dat in 1954 de WK-finale verloor. Tijdens de Hongaarse opstand in 1956 vluchtte hij naar het westen. Daarna boekte Puskás grote successen met Real Madrid.