Artist impression van appartementen die dit weekeinde in verkoop gaan.
Artist impression van appartementen die dit weekeinde in verkoop gaan. Snippe Projecten BV

Start verkoop eerste woningen Holland Park

DIEMEN - De 131 appartementen in het eerste woonblok van de nieuwe wijk Holland Park in Diemen-Zuid gaan dit weekeinde in de verkoop. De verkoop vindt plaats in het informatiecentrum van Holland Park aan Eekholt 42 in Diemen. De verkoop start zaterdag 24 januari vanaf 10.00 uur. Zondag 25 januari wordt er ook om 10.00 uur gestart.

Lars van Engelen, assetmanager bij Snippe Projecten BV, verwacht dat het heel druk gaat worden. "Er hebben zich sinds 12 november 2014 4.300 mensen voor de woningen ingeschreven. Dat is heel veel. 70 procent daarvan komt uit Amsterdam en de regio. Dat de Facebookpagina van Holland Park 3.000 keer is geliked zegt ook veel over de populariteit van het project."

Holland Park wordt op een aantrekkelijke locatie gebouwd: dicht bij Amsterdam-Oost en naast Campus Diemen Zuid. De wijk is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer en de auto.

In het eerste woonblok komen betaalbare studio's en appartementen met twee, drie en vier kamers. Er zijn kleine en grotere appartementen. De kleinste appartementen zijn 43 vierkante meter, gemiddeld zijn de appartementen 70 vierkante meter. Het grootste appartement is 136 vierkante meter en heeft daarnaast een dakterras van 60 vierkante meter. ln de wijk Holland Park komen in totaal zo'n 3.000 woningen.

Solide, overzichtelijk en afwisselend, dat is het beeld dat het stedenbouwkundig plan voor de nieuwe wijk Holland Park in Diemen Iaat zien. De nieuwe wijk komt aan het park te liggen en wordt gekenmerkt door veel groen, water en bruggetjes. Voor de ruimtelijke invulling is de menselijke maat richtinggevend geweest. De bebouwing omsluit meer de openbare ruimte dan andersom. Dat geeft samen met de gevarieerde opbouw van de bouwblokken een afwisselend beeld in de wijk. Het plan is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders en is voor inspraak vrijgegeven.

De nieuwe woonwijk Holland Park is voorzien in het noordoostelijk deel van het huidige kantorengebied Bergwijkpark Noord. Het gebied wordt omsloten door de spoor- en metrolijn, de Bergwijkdreef en de Daalwijkdreef. In de nabijheid zijn het trein- en metrostation Diemen Zuid, de Campus Diemen Zuid en Hogeschool Inholland Diemen gelegen. Het is de bedoeling dat de wijk circa 3.000 woningen gaat omvatten in de vorm van koop- en huurappartementen met verschillende groottes. De wijk Sluseholmen in Kopenhagen stond model voor het stedenbouwkundig ontwerp. Architecten zullen de woningen in de wijk nu verder gaan ontwerpen. Het is de bedoeling om nog in 2015 met de bouw van de eerste woningen te beginnen. Hiertoe heeft Holland Park in december 2014 een drietal omgevingsvergunningen aangevraagd voor de bouw van drie appartementengebouwen met circa 260 woningen. Voor het vergunnen van deze eerste bouwblokken moet een procedure worden doorlopen om te mogen afwijken van het geldende bestemmingsplan.

Woonwijk komt vlak bij Campus Diemen Zuid te liggen

In Bergwijkpark Noord, een monofunctioneel kantorengebied, was een zeer hoog leegstandspercentage ontstaan. Daarop heeft de gemeente Diemen besloten het gebied om te vormen tot een gemengd gebied voor wonen, werken en voorzieningen. Die beoogde ontwikkeling is in 2013 vastgelegd in een masterplan. De uitwerking van het noordoostelijke deel van de wijk is vervolgens door ontwikkelaar Bergwijkstadspark BV verder opgepakt. Het stedenbouwkundig plan is van de hand van Soeters Van Eldonk architecten. Het gaat al met al om de grootste transformatie van leegstaande kantoren in Nederland.

Naast het stedenbouwkundig plan is door Soeters Van Eldonk architecten ook een Beeldkwaliteitplan Holland Park opgesteld. Daarin zijn richtlijnen vastgelegd om de kwaliteit van de bebouwde ruimte te waarborgen. Die zorgen voor samenhang en inspiratie en ze geven architecten richting bij hun ontwerpen en ontwikkelaar en gemeente houvast bij de beoordeling daarvan. Ook dit document is vrijgegeven voor inspraak. Bedoeling is dat het beeldkwaliteitplan na de inspraak door de raad wordt vastgesteld als aanvulling op de welstandsnota voor het deelgebied Holland Park.