Yordi Yamali in Diemen-Zuid.
Yordi Yamali in Diemen-Zuid. Foto: Trudy Kroese

Diemenaar heeft passie voor Galatasaray

DIEMEN - 'Wesley in Turkije: de brieven' is de titel van het boek dat Yordi Yamali (28) uit Diemen onlangs in eigen beheer heeft uitgegeven. In het boek staan briefwisselingen tussen Yordi en een aantal gerenommeerde (sport)journalisten en andere voetballiefhebbers. Rode draad in het boek is de liefde van Yordi voor het Turkse voetbal en dan speciaal de topclub Galatasaray uit Istanbul. Het boek is te koop via de website 'WesleyInTurkije.com' en bij Primera Koopmans in winkelcentrum Diemerplein.

Vertel eens iets over jouw achtergrond.
"Mijn vader is in Turkije geboren en op 13-jarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland gekomen. Dat was in het midden van de jaren 70. Mijn opa ging hier als gastarbeider werken. Mijn vader heeft mijn moeder in Nederland leren kennen. De eerste paar jaar van mijn leven heb ik in Buitenveldert gewoond, daarna verhuisden wij naar Diemen-Zuid. Daar voetbalde ik met vriendjes op straat. Mijn vader had niets met voetbal, maar zijn vrienden wel. Via hen ben ik bij SC Voorland terechtgekomen, maar kort daarna ben ik bij SV Diemen gaan spelen. Toen ik 10 jaar was zijn wij naar Turkije verhuisd, waar mijn vader als zelfstandig ondernemer ging werken. Wij woonden in de stad Konya in het midden van Turkije. Ik sprak geen Turks en ging eerst een paar maanden naar privéles in het weekend om de taal te leren. Na drie maanden beheerste ik de taal en kon ik meekomen op school."

Hoe ben je in de ban van Galatasaray geraakt?
"Toen ik in Konya op school zat gaf een klasgenoot mij een trainingspak van de Turkse club Besiktas. Kort daarna zag ik een wedstrijd van Galatasaray op de televisie. Daar speelde toen de Roemeen Hagi. Ik werd meteen fan van die club en ben dat altijd gebleven. Dat trainingspak heb ik teruggegeven aan die jongen. Na anderhalf jaar keerden wij terug naar Diemen en ben ik weer lid geworden van SV Diemen. Ik speelde in de C1, B1 en A1 en heb bij de selectie van zondag 1 gezeten. Ik ben ook supporter van Ajax, maar nog meer van Galatasaray. Toen ik op het Casparus College in Weesp zat kocht ik elke maandag bij een sigarenwinkel in Weesp een Turkse sportkrant."

Je bent opnieuw teruggegaan naar Turkije.
"Toen ik deel uitmaakte van de selectie van SV Diemen kreeg ik via via de kans om een profcontract te verdienen bij Konyaspor, een club die op het hoogste niveau in Turkije speelt. Er was veel gedoe bij die club en ik kon in het tweede seizoen niet goed opschieten met de nieuwe trainer. Ik heb wel met de A-selectie van Konyaspor getraind, maar nooit een wedstrijd in het eerste gespeeld. Na anderhalf jaar ben ik teruggekomen naar Diemen."

Wanneer ben je met jouw blog 'Wesley in Turkije' begonnen?
"Op 20 januari 2012, de dag dat Wesley Sneijder voor Galatasaray tekende. Via mijn blog gaf ik informatie over hoe het Wesley Sneijder bij Galatasaray verging en gaf ik ook achtergrondinformatie over het Turkse voetbal."

Yordi Yamali vroeg aan schrijver Özcan Akyol om zijn blog te bekijken. Akyol was enthousiast en stelde voor om een briefwisseling op het blog te starten. Akyol schreef zelf de eerste brief, die Yordi beantwoordde. Via Twitter benaderde hij een aantal gerenommeerde sportjournalisten en andere voetballiefhebbers met het verzoek om aan de briefwisseling mee te werken. Allen reageerden positief. Het ging om onder anderen Mark van den Heuvel, Remco Regterschot en Robert Heukels. Bart Zeilstra, bekend als muzikant Baas B, deed ook mee. Bart en Yordi voetbalden samen bij SV Diemen. Wie het boek leest zal meteen opvallen dat de auteurs die hebben meegewerkt zich er niet gemakkelijk vanaf hebben gemaakt, maar tijd en energie in hun bijdrage hebben gestoken.

Het voorwoord van het boek 'Wesley in Turkije is geschreven door filmmaker Eddy Terstall. Yordi ontmoette hem in een Amsterdams café en zij raakten meteen met elkaar in gesprek over een gedeelde passie: voetbal. De brief die sportjournalist en columnist van het Algemeen Dagblad Sjoerd Mossou schreef vond Yordi een mooie afsluiting van het project. Hij besloot geen antwoord te schrijven en concludeerde dat het boek af was. Via internet zocht hij naar een manier om het boek in eigen beheer uit te geven. Hij heeft 350 boeken laten drukken waarvan er inmiddels 110 zijn verkocht. Het boek is verkrijgbaar via zijn website en bij Primera Koopmans in winkelcentrum Diemerplein.

Weet Wesley Sneijder van het bestaan van het boek?
"De kans is groot. Guido Aalbers, de zaakwaarnemer van Wesley Sneijder, heeft het boek via mijn website besteld. Ik heb er geen geld voor gevraagd en het boek als cadeau naar hem opgestuurd. Ik heb nog geen reactie van Wesley Sneijder ontvangen. Het zou mooi zijn als hij reageert."

Het boek is verkrijgbaar bij Primera Koopmans.