Genieten op zondagmiddag: liefhebbers van kamermuziek weten De Hoop te vinden.
Genieten op zondagmiddag: liefhebbers van kamermuziek weten De Hoop te vinden. Foto: Trudy Kroese

Schuilkerk De Hoop is een heuse concertzaal

DIEMEN - Volgende week zondag, 25 januari, is er weer kamermuziek in Schuilkerk De Hoop. De Vrienden van De Hoop vieren dit seizoen het 15-jarig jubileum van de concertserie. Zes concerten in de wintermaanden op een podium waar musici graag spelen.

"In 1795 werd De Hoop beschreven als 'een schoon gebouw, welks wederga zeker zelden op het platte land gevonden wordt'. Anno 2015 zou ik de kerk niet alleen beschrijven als 'een schoon gebouw', maar vooral als een ruimte met een prachtige akoestiek, een concertzaal waardig", zegt Els Verhaak, programmeur van de kamermuziekconcerten in De Hoop. Zij nam vijf jaar na het begin van de concertserie het stokje over van Liedje de Rooij.

De Hoop leek in 1990 na een enorme brand verloren. Veel Diemenaren voerden actie om de voormalige schuilkerk te behouden en dat had succes. In 1996-1997 werd het gebouw door Stadsherstel aangekocht en gerestaureerd. Het was de bedoeling dat vooral ook Diemenaren er gebruik van zouden kunnen maken. "Na de restauratie werd de Stichting Vrienden van De Hoop in het leven geroepen die zich ten doel stelde het monument geregeld open te stellen door middel van culturele activiteiten. De culturele activiteit die hier het best tot zijn recht bleek te komen, was muziek. De Hoop is een klein podium en leent zich dus het beste voor kamermuziek: muziek voor kleine bezetting." De Hoop is ook te huur voor evenementen en is een officiële trouwlocatie van de gemeente Diemen.

'Kamermuziek in De Hoop' trekt een vaste kern bezoekers. "Gemiddeld zijn de bezoekers, net als in Het Concertgebouw trouwens, wat ouder, maar ik zie wel een gemêleerd publiek, ook jongere mensen weten de weg te vinden", aldus Els Verhaak. Ook de musici komen graag terug naar De Hoop. "Zij zijn laaiend enthousiast over de fantastische akoestiek en omdat het een kleine ruimte is, heb je een zekere intimiteit." Regelmatig staan er klinkende namen uit de klassieke muziek op het podium; het zijn altijd ensembles van hoog niveau, die soms later bekend worden. "Het Allegra kwartet dat in 2012 in De Hoop speelde, bijvoorbeeld. De eerste violiste Rosanne Philippens is inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendste Nederlandse violisten. Hetzelfde geldt voor harpist Remy van Kesteren met zijn Trio42. Het Dudok Kwartet wint nu de ene prijs na de andere, twee jaar geleden waren ze hier. Het is ook een uitdaging om soms eens iets anders te proberen. Toen we 10 jaar bestonden hebben we een extra concert gewijd aan muziek uit een andere cultuur. Op het moment dat we in Nederland nog nooit van Oeigoeren gehoord hadden, klonk in De Hoop de traditionele muziek van dit volk. De zaal zat afgeladen vol." Ook het 15-jarig jubileum wordt gevierd met een extra concert, maar dan van heel andere aard. "Op 15 maart bieden wij de Muziekschool Diemen de kans om eens in deze prachtige concertzaal te spelen met hun beste leerlingen en docenten. Een cadeautje aan de muziekschool, waar de musici van de toekomst worden opgeleid."
In de concertserie zelf wordt op 25 januari het Oneiros Ensemble verwacht. Op 22 februari komen violiste Cecilia Bernardini en cellist Stephan Heber. Het laatste concert van deze winter is op 29 maart met het altviool- en accordeonduo Duo Mares. Alle informatie over Kamermuziek in De Hoop is te vinden op www.schuilkerkdehoop.nl.