Buurtsportcoaches Dionne Tool en Rens Wit zijn zelf actieve sportbeoefenaars.
Buurtsportcoaches Dionne Tool en Rens Wit zijn zelf actieve sportbeoefenaars. Foto's: Trudy Kroese

Coaches: meer bewegen in Diemen

DIEMEN - De vier buurtsportcoaches van Stichting Welzijn Diemen (SWD) zijn zeer actief. Zij organiseren tal van activiteiten voor inwoners van Diemen van alle leeftijdscategorieën en zitten vol ideeën. Dionne Tool en Rens Wit vertellen over hun werk.

Stichting Welzijn Diemen heeft vier buurtsportcoaches in dienst. Dat zijn Dionne Tool, Rens Wit, Mario Semeleer en Joost van Westing. Zij werken allen parttime voor de stichting.

Dionne Tool (23) is inwoonster van Diemen en is buurtsportcoach vitale sportverenigingen, Rens Wit (28) en Mario Semeleer (31) wonen respectievelijk in Zaandam en Utrecht en zijn buurtsportcoach jeugd en jongerenwerker. Joost van Westing, inwoner van Diemen, is sinds kort buurtsportcoach senioren.

De buurtsportcoaches organiseren veel activiteiten zoals sport- en spelactiviteiten voor leerlingen van het basisonderwijs in de schoolvakanties, grote straatvoetbaltoernooien, naschoolse sportactiviteiten voor leerlingen van de basisscholen in Diemen en grote evenementen zoals de Winterspelen Diemen die twee dagen voor kerst werden gehouden op een kunststof schaatsbaan op het Diemerplein. Dit evenement was een succes en Stichting Welzijn Diemen hoopt de Winterspelen Diemen eind van dit jaar opnieuw te organiseren, bij voorkeur als meerdaags evenement.

Dionne Tool is zelf een actieve sportbeoefenaar. Zij speelt in het eerste damesteam van de Diemense handbalvereniging SV Zeeburg, schaatst graag en gaat elk jaar op wintersport om te snowboarden. Rens Wit voetbalt als aanvallende middenvelder bij Westzaan in zijn woonplaats en doet eveneens aan schaatsen.

Dionne: "Als buurtsportcoach vitale sportverenigingen heb ik veel contact met de sportverenigingen in Diemen. Ik ben voor de verenigingen een aanspreekpunt over allerlei zaken. Veel sportverenigingen in Diemen kampen met een tekort aan vrijwilligers. Het komt vaak op een kleine groep mensen neer. Een aantal verenigingen in Diemen vraagt van haar leden om zich extra in te zetten. Bij de ene vereniging gaat dat beter dan bij de andere. Ik ben lid van SV Zeeburg. Daar wordt dit seizoen een pilot gehouden: alle leden van de vereniging moeten twee punten verdienen. Dat kan door diverse activiteiten, zoals lid zijn van een commissie of als scheidsrechter een wedstrijd te fluiten. Leden die die punten niet halen moeten extra contributie betalen."

Zij houdt zich ook bezig met het organiseren van naschoolse activiteiten. Veel basisscholen in Diemen hebben een continurooster. Dit betekent dat de leerlingen om 14.00 uur vrij zijn. Zij kunnen tegen betaling van een gering bedrag deelnemen aan naschoolse activiteiten, waaronder dus de sportactiviteiten van SWD. Afgelopen najaar deden leerlingen van brede school De Kersenboom op Plantage De Sniep bijvoorbeeld mee aan activiteiten van Tennisvereniging Diemen Zuid. Zij leerden van de tennisleraar van die vereniging de beginselen van het tennis. Sportverenigingen vinden het vaak interessant om mee te doen. Zij zijn nadrukkelijk zichtbaar en kunnen wellicht nieuwe jeugdleden aantrekken.

De buurtsportcoaches van SDW hebben inmiddels contacten gelegd met diverse sportvereniging zoals Tennisvereniging Diemen Zuid, de Diemer Gymnastiekvereniging en manege De Eenhoorn. De bedoeling is dat meer sportverenigingen worden benaderd zodat het aanbod aan sportactiviteiten voor de naschoolse activiteiten toeneemt.

Rens Wit: "Wij willen in de toekomst naar een situatie toe waarin leerlingen van het basisonderwijs na afloop van hun lessen naar vaste locaties in Diemen kunnen gaan waar zij aan een bepaalde sportactiviteit kunnen deelnemen. Zij kunnen dan uit verschillende takken van sport kiezen. Wij hopen op de inzet van vrijwilligers van de sportverenigingen in Diemen. Het streven is dat wij in september 2015 met deze activiteiten van start kunnen gaan."

Rens Wit en Mario Semeleer hebben vorig jaar diverse voetbaltoernooien georganiseerd. Veel jonge voetballers maakten gebruik van de mogelijkheid om met elkaar in duel te gaan. De toernooien vonden plaats op de velden van SV Zeeburg en op het Cruyff Court in Park De Omloop, dat vorig jaar door PSV-speler Adam Maher werd geopend.

Arie van 't Hoog, directeur van Stichting Welzijn Diemen, is zeer te spreken over het werk van de buurtsportcoaches. "Het gaat hier om een landelijk initiatief dat gefinancierd wordt door het Rijk. De gemeente Diemen heeft zich enorm ingezet om het mogelijk te maken dat de buurtsportcoaches nu in Diemen kunnen werken. Wij richten ons op alle inwoners van Diemen: kinderen, jongeren, volwassenen en senioren. Het doel is om meer Diemenaren te laten bewegen en gezond met voeding te laten omgaan. Wij hopen dat meer mensen lid worden van een sportvereniging. Joost van Westing werkt sinds kort bij ons en richt zich op de senioren in Diemen. Hij zal de komende periode steeds meer activiteiten voor senioren in Diemen gaan organiseren. Wij hopen dat er Diemaren zijn die ideeën voor activiteiten hebben en contact opnemen met onze buurtsportcoaches."

Winterspelen Diemen waren een groot succes.
Straatvoetbaltoernooi op veld SV Zeeburg.