Afbeelding

Zandstrooien op een zomerdag...

De Muiderstraatweg in Diemen heeft in het collectief geheugen van de vaderlandse historie een onvergetelijke plaats gekregen door het auto-ongeluk waarmee Prins Bernhard in 1937 met zijn Ford V8 Cabriolet een overdonderende entree maakte in Nederland. De toedracht van het ongeluk werd breed uitgemeten in de vaderlandse pers. Om de zoveel tijd duikt het verhaal weer op met de namen van de ongelukkige vrachtwagenchauffeur Dirk Zweerus en huisarts Ties Hartman als figuranten in het koninklijke drama.

Wie de mening is toegedaan dat er daarna nooit wat gebeurde op de Diemense Muiderstaatweg, heeft kennelijk indertijd het onderstaande bericht gemist dat op 2 mei 1955 in De Telegraaf door ''een onzer verslaggevers" werd gepubliceerd.

"Op de Muiderstraatweg tussen Diemen en Muiden kon men Vrijdagmiddag een zandstrooier aan het werk zien. De eerste zomerse dag van het jaar 1955 was zo warm, dat de teer van de weg smolt en kleefde aan de wielen van honderden personen- en vrachtauto's, die de Muiderstraatweg overkwamen. EĆ©nmaal strooien met dezelfde wagen, die 's winters bij de bestrijding van de gladheid een belangrijke rol speelt, bleek niet voldoende. Driemaal moest Rijkswaterstaat de laag zand vernieuwen om zo het zacht geworden wegdek intact te houden."