Amy Koopmanschap: 'Over een paar jaar heeft Diemen meer dan 30.000 inwoners. Dat geeft wel aan dat Diemen een aantrekkelijke gemeente is.'
Amy Koopmanschap: 'Over een paar jaar heeft Diemen meer dan 30.000 inwoners. Dat geeft wel aan dat Diemen een aantrekkelijke gemeente is.' Foto: Trudy Kroese

'Een dieptepunt was de gasexplosie in Beukenhorst'

DIEMEN - Amy Koopmanschap is aan haar laatste maanden als burgemeester van Diemen begonnen. In mei legt zij haar functie neer. De burgemeester blikt terug op 2014, dat een veelbewogen jaar was. Tevens kijkt zij vooruit naar het huidige jaar 2015.

Hoe kijkt u terug op 2014?
"Het is een apart jaar geweest met bijzondere momenten, positieve uitschieters en een dieptepunt. Positief zijn altijd de gemeenteraadsverkiezingen; dit keer in maart. Wij gingen van 19 naar 21 zetels. De Partij van de Ouderen, die voor het eerst aan de verkiezingen deelnam, kwam met twee zetels in de gemeenteraad. Dat is bijzonder. D66, Leefbaar Diemen en de SP hebben in Diemen gewonnen, de VVD en GroenLinks verloren. Voor Diemense begrippen was er snel een nieuwe coalitie, met een nieuwe wethouder in het college. Ik zie die uitslag van de verkiezingen als een waardering voor wat wij in Diemen hebben gedaan. Bijzonder moment was verder de officiële opening van de Campus Diemen Zuid met minister Blok. In diezelfde omgeving is in 2014 onder de naam Holland Park een start gemaakt met een nieuwe woonwijk. Beide ontwikkelingen zijn een mooie impuls voor Diemen."

"Een dieptepunt was de gasexplosie in Beukenhorst. Die is erg hard aangekomen. Het was voor veel mensen de schok van hun leven. Een aantal mensen was ontredderd, een aantal kan nog steeds niet terug naar huis. Zij hebben tijdelijke woonruimte in Diemen of dicht in de buurt van Diemen gekregen. Wij zoeken samen met De Key een oplossing voor mensen die nu tijdelijke woonruimte hebben."

Hoe kijkt u terug op de reactie van de gemeente op de explosie?
"De explosie vond plaats op een donderdag, een werkdag. Hierdoor konden veel mensen van de gemeente snel ter plaatse zijn. Veel bewoners van Beukenhorst gingen naar woon- en zorgcentrum Berkenstede. De sporthal werd vanaf vrijdag als opvangcentrum gebruikt. Wij hebben als gemeente gezorgd voor de veiligheid van mensen en zo veel als mogelijk geholpen met de opvang. Ik sprak onlangs de baas van het marinecomplex in Amsterdam. Hij was tevreden dat er daar snel opvangplekken voor bewoners van Beukenhorst konden worden geregeld. Die explosie en de nasleep ervan waren echt een domper in het jaar."

Eind augustus maakte u bekend dat u vertrekt als burgemeester van Diemen. Hoe is daarop gereageerd?
"Veel mensen hebben mij verteld dat zij het jammer vinden dat ik vertrek, maar zij snappen het wel. Ik zou op 1 maart weggaan, dan ben ik 12 jaar burgemeester van Diemen. Op verzoek van de gemeenteraad en de commissaris van de Koning van Noord-Holland blijf ik langer. Het is de bedoeling dat mijn opvolger op 19 mei wordt geïnstalleerd. Veel dingen doe ik voor het laatst als burgemeester, zoals het openen van het Diemer Festijn en het leiden van de begrotingsvergadering van de gemeenteraad. Daar herinneren mensen mij nu aan."

U heeft een drukke baan.
"Als burgemeester van Diemen werk ik veel. Als het maar even kan houd ik de zaterdag vrij, maar een deel van de zondag is voor het lezen van stukken. Maar alle wethouders en de leden van de gemeenteraad lezen stukken in hun vrije tijd."

U stopt niet met werken.
"Nee, zeker niet. Naast mijn functie als burgemeester van Diemen werk ik ook voor de Raad van Europa. Ik hoop dat ik dat soort werk kan blijven doen. Daarnaast heb ik de commissaris van de Koning laten weten dat ik beschikbaar ben om in een andere gemeente als tijdelijke burgemeester in te vallen. Als ik als burgemeester van Diemen stop ben ik 63. Ik blijf wel werken, maar niet meer fulltime."

Wat gaat u met die extra vrije tijd doen?
"Ik ga buiten Diemen wonen, maar kan nog niet zeggen waar. Ik wil meer tijd besteden aan wandelen, beeldhouwen en tennissen. Ik blijf lid van tennisvereniging ATVD. Daarnaast wil ik vaker naar de film gaan en tentoonstellingen bezoeken."

Bent u van Diemen gaan houden?
"Zeker. Ik heb Diemen de afgelopen twaalf jaar leren kennen. Diemen is qua uiterlijk niet de mooiste gemeente van Nederland, maar Diemen is wel een heel leuke gemeente waar ontzettend veel gebeurt. De ligging dicht bij Amsterdam is natuurlijk fijn en Diemen groeit nog steeds. Wij hebben nu meer dan 26.000 inwoners. Door de nieuwe wijk in Bergwijkpark komen daar ruim 3.000 mensen bij en ook op Plantage De Sniep komen er mensen bij. Over een paar jaar heeft Diemen meer dan 30.000 inwoners. Dat geeft wel aan dat Diemen een aantrekkelijke gemeente is."

Burgemeester Koopmanschap leest de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen voor.