Afbeelding
Foto: HKD

Fietsbel nekt koperdieven

Algemeen

DIEMEN - Het toeval speelde een grote rol bij de aanhouding van drie jonge Amsterdamse koperdieven op 26 oktober 1955. Zij hadden verschillende keren aardleidingen van het spanningsnet van de Nederlandse Spoorwegen gestolen. 

Groeten uit Diemen

Een ontbrekende fietsbel bleek het begin van de aanhoudingen. Een politieman van de rijkspolitie Diemen hield namelijk op de Overdiemerweg een van de drie jongens aan. Hij had gezien dat aan het stuur van de fiets een fietsbel ontbrak. Dat zou tot daaraan toe zijn geweest als de agent er niet achter was gekomen dat de fiets gestolen was. Hij voelde de jongen nader aan de tand, waarna die volledig leegliep: met twee vrienden was hij kort daarvoor op rooftocht geweest naar koperdraad. Hij speelde wel de vermoorde onschuld door te stellen dat hij tegen zijn zin overgehaald was om mee te doen. Hem was een aandeel in de opbrengst van het koperdraad beloofd.

De politie wees erop dat het drietal grote risico’s had gelopen. Bij een dergelijke diefstal in de Rietlanden in Amsterdam verbrandde een dief zijn arm bij het stukknippen van een leiding die onder stroom stond. 

Uit de krant