Zwemmers bij de Kanaaldijk.
Zwemmers bij de Kanaaldijk. Foto: Aram Goudsmit

Zwemmen in open water brengt risico’s met zich mee

Algemeen

DIEMEN Nu de zomer is aangebroken, is een frisse duik op warme dagen wel heel aanlokkelijk. “Begrijpelijk”, vindt wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg. “Verkoeling zoeken aan het water kan heel goed op een van de vele mooie plekjes die Diemen rijk is. Wie toch graag ook ín het water springt, moet wel oppassen, want zwemmen in open water heeft nu eenmaal risico’s.”

Officiële zwemplekken zijn er niet in Diemen en zwemmen is overal in de gemeente op eigen risico. Om maar meteen een misverstand uit de weg te nemen: die trappetjes aan de oevers van de Weespertrekvaart zijn geen zwemtrappetjes. “Het zijn zogenaamde uitklimvoorzieningen voor als er iemand in het water valt. Op de steile walkant van de Weespertrekvaart kom je er anders niet uit”, legt Sikkes-van den Berg uit.

Vaargeulen

Op sommige plekken is zwemmen zelfs verboden. In vaargeulen bijvoorbeeld, zoals die in de Weespertrekvaart, net als bij bruggen. Hetzelfde geldt voor springen van bruggen. Toch plaatst de wethouder geen zwemverbodsborden in Diemen. “Waternet is als beheerder van het water in Diemen verantwoordelijk voor handhaving en het eventueel plaatsen van borden. Zij plaatsen ook geen waarschuwingsborden. Dat geeft een idee van schijnveiligheid. Op plekken waar zo’n bord niet staat, denken mensen dan misschien dat zwemmen daar wel veilig kan. Ik zie met genoegen dat mensen op warme dagen genieten van de verkoeling van het buitenwater. Maar het zijn geen zwembaden met toezicht en er zijn wel risico’s waar zij rekening mee moeten houden.”

Niet gecontroleerd

Omdat Diemen geen officiële zwemlocaties heeft, wordt de zwemwaterkwaliteit niet gecontroleerd. Over het algemeen is de kwaliteit van open water in Nederland goed. Maar het kan zijn dat het beter is om op bepaalde plekken niet te zwemmen. Of tijdelijk niet, bijvoorbeeld als het heel hard geregend heeft (dan stroomt het riool over in het water) of in stilstaand water in een warme periode (blauwalg).

Voorwerpen op de bodem

Een ander risico is dat je niet altijd weet hoe diep het is en of er voorwerpen op de bodem liggen. Zomaar in het water springen of duiken is dus geen goed idee. En let op boten. Zeker vanaf grotere boten zoals binnenvaartschepen zijn zwemmers niet goed zichtbaar en een groot schip kan niet snel afremmen. Tot slot kan er in open water ineens een sterke stroming zijn en kan het onverwacht erg koud zijn.

Rond Diemen zijn er wel officiële zwemlocaties. In de buurt kun je denken aan de Gaasperplas, Ouderkerkerplas, Strand Diemerpark en Strand IJburg. In de gratis app zwemwater of op zwemwater.nl staat informatie over de waterkwaliteit op de officiële zwemplekken. Daar lees je ook wat je kunt doen als je gezondheidsklachten krijgt door het zwemmen in open water. 

Officieel zwemwater moet je dus buiten Diemen zoeken. Nog wel. “Voor wie baantjes wil trekken is het Duranbad deze hele zomervakantie op bepaalde tijden open. Het is al heel lang de grote wens om in Diemen een officiële buitenzwemplek te maken”, aldus Sikkes-van den Berg. “Een strandje aan de Diem bijvoorbeeld. Maar daarvoor moeten wel de nodige onderzoeken gedaan worden en vergunningen aangevraagd. Dat lukt niet op korte termijn. Dus geldt: geniet bij en als het kan in het water, maar pas goed op.”

Informatie en handige links over zwemmen in open water zijn te vinden op diemen.nl.

Uit de krant