Afbeelding

College maakt financiële risico’s vonnis inzake volkstuintjes niet openbaar

Politiek

DIEMEN - Het college van B en W maakt niet openbaar welke financiële risico’s de gemeente eventueel loopt als gevolg van het vonnis van de rechtbank over het eigendom van een perceel waar volkstuinvereniging Ontspanning Na Arbeid (ONA) actief is. De stukken grond liggen aan de goederenspoorlijn achter de wijk Buitenlust. 

De rechter gaf in december 2023 aan dat het eigendom van dit perceel in 2001 niet naar de gemeente is overgegaan, maar dat Klein Holland de gronden later van NS heeft verworven. De gemeente heeft al die jaren in de veronderstelling verkeerd eigenaar te zijn en heeft de grond ook verhuurd aan ONA. Dat blijkt volgens de rechter nu niet terecht te zijn geweest.

De gemeente gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

De fractie van de VVD stelde onlangs schriftelijke vragen aan het college van B en W over het vonnis en de mogelijke gevolgen daarvan. De VVD vroeg onder meer welke financiële risico’s de gemeente loopt door dit vonnis. “Met andere woorden: wat gaat dit de Diemense gemeenschap kosten en heeft het al gekost?”, aldus de fractie van de VVD. 

Het college heeft de VVD wel antwoord gegeven op deze vraag, maar dat antwoord niet openbaar gemaakt.

Het college laat in de antwoorden op de vragen van de VVD ook weten dat er medio februari een gesprek is geweest met vertegenwoordigers van Klein Holland B.V. om het vonnis te bespreken. Het college gaat niet in op de inhoud van het gesprek. “Bij relevante ontwikkelingen in deze gesprekken, zullen wij de raad daarover informeren”, aldus college.

Uit de krant