Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

De gemeente breidt acties tegen energiearmoede uit

Politiek

DIEMEN - De huidige gemeentelijke acties om energiearmoede tegen te gaan zullen verder worden uitgebreid. In de eerste helft van 2024 zal de actie voor het vervangen van huishoudapparaten ook beschikbaar worden gemaakt voor huishoudens met een inkomen van 100% tot 130% van het sociale minimum. 

Daarnaast zal de gemeente in samenwerking met het regionaal energieloket ook extra inzetten op het uitvoeren van ‘fix-bezoeken’. Deze energiefixers gaan de komende tijd langs de deuren van woningen met slechte energielabels, om hun diensten aan te bieden.

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg: “Afgelopen jaar hebben we naast landelijke regelingen ook een aantal gemeentelijke acties tegen energiearmoede op touw gezet. Mensen in (energie)armoede worden zo geholpen. Door het grote succes van de acties gaan we hiermee door en breiden we ze uit.”

Energieslurpers vervangen

Door oude, energieslurpende huishoudapparaten te vervangen door een energiezuinig model kunnen inwoners over de jaren honderden euro’s besparen. Denk aan energieslurpers als een wasmachine, koelkast of vriezer. Inwoners ontvangen een brief met uitleg. Bewoners in de minima doelgroep die in oktober al deze brief hebben ontvangen kunnen ook nog gebruik maken van deze regeling. Met behulp van een energiecoach kan het nieuwe witgoed worden aangeschaft.

Energiecoaches

De energiecoaches helpen niet alleen bij deze witgoedregeling. Ze komen ook bij iedereen die hier behoefte aan heeft langs, kijken mee en geven energiebesparingsadviezen en -tips, zoals het lager zetten van de thermostaat. 

Een afspraak maken met een energiecoach kan viawww.bespaarafspraak.nl/diemen.

Energiefixers

In samenwerking met het regionaal energieloket breidt de gemeente ook de actie ‘fix-bezoeken’ uit. Fix-bezoeken worden uitgevoerd door energiefixers. Zij helpen inwoners gratis bij het aanbrengen van energiebesparende maatregelen, zoals het vervangen van oude lampen of het aanbrengen van tochtstrips. Veel van deze maatregelen helpen ook tegen vochtigheid en tocht in huis. De energiefixers gaan de komende tijd langs de deuren bij woningen met slechte energielabels, om hun diensten aan te bieden. Hier hebben de desbetreffende huishoudens een brief over ontvangen. Een afspraak maken met een energiefixer kan via www.regionaalenergieloket.nl/energiefixer.

Heeft u geldzorgen of -problemen? Kijk dan ook eens op www.diemen.nl/geldzorgen. Als u hulp wilt bij het isoleren van uw woning kunt u terecht bij het energieloket Diemen via regionaalenergieloket.nl/diemen of bel 088-5254110.

Uit de krant