Afbeelding

Veel steun in gemeenteraad voor bestemmingsplan Buitenlust

Politiek

DIEMEN - Er is in de gemeenteraad veel steun voor het bestemmingsplan Buitenlust. Dit bleek donderdagavond tijdens een informatieve vergadering van de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt op donderdag 28 september een besluit over het bestemmingsplan.

Tijdens de informatieve gemeenteraadsvergadering maakten de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66 en de Ouderenpartij Diemen duidelijk dat zij voor het bestemmingsplan zullen stemmen. De fracties van de VVD en de Onafhankelijke Partij Diemen zullen tegen stemmen. Tijdens de discussie over het bestemmingsplan voerde de fractie van Ons Diemen het woord niet.

Met het bestemmingsplan geeft het college aan dat er op het perceel aan de zuidoostkant van Buitenlust een woongebouw met 38 sociale huurwoningen gebouwd kan worden in twee bouwblokken met een hoogte van 3 en maximaal 5 lagen. De woningen komen op de plek van het voetbalveld en het basketbalveld. 

Bewonersvereniging Buitenlust Groen verzet zich al jaren tegen het plan om woningen in de wijk te bouwen. De bewonersvereniging sprak gisteravond niet in, maar stuurde onlangs een schriftelijke reactie aan de gemeenteraad.

“Wij wonen in een heerlijke groene wijk. De wijk is heerlijk rustig. Er komt enkel bestemmingsverkeer doordat de wijk omsloten is door grote infrastructuur en maar 1 ingang/uitgang heeft. Achter in de wijk ligt een voetbalveldje, een basketbalveld en er is een bosje met een vijver. Kinderen zijn veilig in de buurt. Doordat er niet geparkeerd mag worden in de wijk rijden er enkel wat auto’s rond voor laden en lossen bij de woningen. Er is geen geparkeerde auto te zien in de straten. Alle auto’s parkeren op decentrale parkeerplaats naast de 2 geplande appartementengebouwen, waar 1 weg naar toe gaat. Dat maakt het overzichtelijk en er is goed zicht op de speelveldjes voor de kinderen. Het aantal (jonge) bewoners in de wijk is flink aan het groeien. Als er iemand weggaat, komt er meestal een jong gezin of stel met een kinderwens voor terug. De wijk is booming. Helaas krijgen de kinderen straks minder ruimte om te spelen, wordt het minder veilig en gaat de koelte van het groen verdwijnen. De gemeente kiest er met de voorgenomen bestemmingsplanwijziging bewust voor de kwaliteit van Buitenlust te verminderen. Juist nu we als bewoners van Buitenlust al geconfronteerd worden met een onveilige kruising bij de in/uitgang van Buitenlust. Als gevolg van de nieuwe spooronderdoorgang wordt vrij baan gegeven aan hardrijdende auto’s op de Ouddiemerlaan. Het groen in de wijk wordt al jaren slecht onderhouden door de gemeente. De wijk verzakt en de ophoging wordt steeds weer uitgesteld en is gekoppeld aan de nieuwbouw, terwijl Buitenlust al jaren op het noodzakelijke groot onderhoud wacht. De bouw van 38 appartementen gaat ten koste van het groen en de speelgelegenheden. Bewoners voelen zich niet gehoord en gechanteerd door de gemeente, omdat onderhoud van de wijk nu niet plaatsvindt. Wij wijzen de raad erop dat wij, bewoners van Diemen uit Buitenlust, ons achtergesteld voelen ten opzichte van anderen in Diemen. De bestemmingsplanwijziging zal tot gevolg hebben dat de wijk geen Buitenlust meer zal zijn. Wij maken bezwaar tegen de bouwplannen in Buitenlust. Wij maken bezwaar dat het onderhoud in de wijk wordt uitgesteld tot na de bouw. Wij maken bezwaar dat groen en spelen minder belangrijk wordt geacht dan nieuwbouw. Wij maken bezwaar dat nieuwe bewoners belangrijker zijn dan de huidige bewoners. Wij willen vragen: “waar komt er voldoende plek in de wijk om te voetballen en te basketballen? Waar komt het groen, de koelte en de natuur terug in de wijk als de plannen doorgaan?”, aldus Bewonersvereniging Buitenlust Groen.

Uit de krant