Afbeelding
Foto: Gemeente Diemen

Eerste doneerring aan prullenbak voor blikjes en flesjes

Politiek

DIEMEN - Vanmiddag is de eerste doneerring geplaatst aan een prullenbak in het centrum van Diemen. In de ringen (of eigenlijk meer rekken) kunnen mensen flesjes en blikjes met statiegeld zetten. Iemand anders die deze wil inleveren om het statiegeld te innen, hoeft dan niet in de prullenbak te zoeken. 

Volgende week worden er nog enkele vandeze doneerrekken rond winkelcentrum Diemerplein geplaatst. Het betreft eerst een proef van een half jaar. Als de proef een succes is, kunnen er op meer plekken in Diemen doneerrekken komen.

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg van afval en beheer openbare ruimte: “De gemeenteraad heeft in juni in een motie gevraagd om een proef met doneerringen. Ik vind het een sympathiek idee en ben blij dat we de motie zo snel uit kunnen voeren. Met de doneerrekken voorkomen we dat mensen in prullenbakken gaan graven op zoek naar statiegeld blikjes en zo zwerfafval veroorzaken. Ook laten we zien dat blikjes en flesjes nog waarde vertegenwoordigen. Als je geen tijd of zin hebt om je blikje of flesje in te leveren, kun je ze makkelijk in een doneerrek zetten. Iemand anders kan dan het statiegeld innen.”

Proef in het centrum

Het plaatsen van de doneerrekken is een proef van een half jaar. Er is gekozen om te beginnen met het plaatsen van doneerrekken in het centrum rond het winkelcentrum en bij het gemeentehuis. Daar staan eenzelfde soort prullenbakken. Bij de winkelcentra in Diemen-Noord en Diemen-Zuid staan andere prullenbakken waar een ander type doneerrek voor moet worden aangeschaft. “Voordat de we dat gaan doen, willen we eerst weten of de doneerrekken werken en wat het effect is op de openbare ruimte”, aldus de gemeente.

Uit de krant