Afbeelding

Ontwerp Van Gemertplantsoen: glooiende groene schakel tussen centrum, station en wandellandschap

Politiek

DIEMEN - Het college van B en W heeft het Definitief Ontwerp voor het Van Gemertplantsoen vastgesteld. Het Van Gemertplantsoen (officieel Dr. A.J.J. Van Gemertplein) wordt een groene schakel tussen het centrum, het wandellandschap en het station. Verder krijgt het Van Gemertplantsoen de aanblik van een licht glooiend boslandschap met slingerende paden. De aanleg zal naar verwachting na de zomer starten.

Er komen veel meer bomen dan in de oorspronkelijke situatie. Door lage beplanting blijft het beeld doorzichtig en open. In het plantsoen komt een organisch gevormde vijver en een open plek met bloemrijk gras. Dat biedt veel ruimte voor ontmoeten, spelen en verblijven. Door het plantsoen loopt een verlichte fietsroute en wandelroutes. De wandelroutes staan in directe verbinding met de Oosterringdijk zodat een aaneengesloten wandelgebied ontstaat met de randen van het centrum van Diemen. Het college heeft deze week ook het definitief ontwerp voor de Oosterringdijk vastgesteld. Deze twee projecten vormen een verrijking van het Diemer Wandellandschap.

In het definitief ontwerp voor het Van Gemertplantsoen is zoveel mogelijk rekening gehouden met de voorkeuren en opmerkingen van bewoners. Zo is de route van de paden door het park geoptimaliseerd. Komen er meer bomen en planten in het gebied die een positieve invloed hebben op de biodiversiteit. Dat is goed voor dieren en insecten. Het zorgt bovendien voor koelte op warme zomerdagen en betere opvang van regenwater tijdens hevige buien. De wensen over (fiets)parkeerplekken, straatverlichting en boomsoorten zijn zoveel mogelijk verwerkt. Er zullen voldoende zitgelegenheden zijn met prullenbakken. Bijzondere boomsoorten krijgen naamplaatjes.

In het Van Gemertplantsoen is ook ruimte gereserveerd voor een herdenkingsmonument voor Joodse oorlogsslachtoffers.

Meer informatie en beelden van het ontwerp op de website www.diemen.nl/gemertplantsoen.

Uit de krant