Woensdag hielden kinderen, waaronder initiatiefnemer Cain en kinderburgemeester Nilaya een Kindermars.
Woensdag hielden kinderen, waaronder initiatiefnemer Cain en kinderburgemeester Nilaya een Kindermars. Foto: Trudy Kroese

Veel bedenkingen bij plan van Nuon voor biomassacentrale in Diemen

Politiek

DIEMEN Woensdag lieten honderden kinderen van zich horen bij de Nationale Kindermars voor Schone Lucht. Zij liepen van IJburg naar de Nuon-centrale om te protesteren tegen de plannen voor de biomassacentrale. 

Ook kinderen uit Diemen liepen mee, waaronder kinderburgemeester Nilaya Holwijn. Vanavond staat op de agenda van de informatieve raadsvergadering in Diemen één onderwerp: het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen voor een biomassacentrale bij Nuon.

Wel doen
Wel doen, adviseert het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad. Bij dat advies zit een hoop leesvoer: een stuk of vijftien onderzoeken naar allerlei effecten van een biomassacentrale, en adviezen van milieudiensten, de GGD en juristen.

Niet doen
Niet doen, zeggen tegenstanders van de centrale, en dat zijn er veel. Sinds de plannen voor de biomassacentrale eind 2018 bekend werden, is er een storm van protest opgestoken. Bij de vergaderstukken zitten 157 zienswijzen. Ook Duurzaam Dorp Diemen verzet zich tegen de plannen en geeft samen met de organisatie Mobilisation for the Environment (MOB) in een open brief aan de Diemense gemeenteraad een lange lijst met argumenten waarom de gemeenteraad de verklaring van geen bedenkingen (vvgb) niet zou moeten afgeven.

Niemand wil het
Eigenlijk wil niemand de biomassacentrale in Diemen. Ook het college niet. Waarom dan toch dat advies? Kort door de bocht: de raad kan eigenlijk niet anders. Verantwoordelijk wethouder Lex Scholten legt uit: "Om te beginnen: de term geen bedenkingen suggereert dat elke bedenking telt, maar zo is het niet. De gemeenteraad moet de aanvraag toetsen aan de wet- en regelgeving op het gebied van goede ruimtelijke ordening. En daar voldoet hij aan."

Convenant
Als de centrale er komt, treedt een convenant in werking tussen Diemen, Almere, Amsterdam, Weesp, Gooise Meren, de provincie Noord-Holland en Nuon/Vattenfall waarin strenge afspraken zijn vastgelegd over de biomassacentrale.

Het woord is nu aan de raad. Zij zullen vanavond van veel insprekers horen en de wethouder met het collegestandpunt. Dan hebben de raadsleden nog een week bedenktijd: in de raadsvergadering van 11 juli wordt een besluit gevraagd.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant