Afbeelding
Foto: Pixabay

4 jaar celstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen Diemenaar voor misbruik (stief)kinderen

Politie

DIEMEN - “Ik wil dat je je gaat realiseren welke schade je hebt aangericht.” Geëmotioneerd probeerde de 30-jarige zoon zijn Diemense vader V. dinsdag uit te leggen dat het niet oké was dat hij en zijn drie stiefbroers op zeer jonge leeftijd door V. seksueel misbruikt waren. 

“Kom je niet op andere gedachten, dan wil ik je nooit meer zien”, aldus het slachtoffer. Maar de kans dat de 72-jarige Diemenaar in de toekomst inziet dat de ontucht met zijn toen minderjarige zonen strafbaar is, is klein. Dinsdag tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak beweerde hij nog dat seksuele handelingen met kinderen niet schadelijk zijn zo lang er geen geweld of agressie aan te pas komt. 

Volgens het openbaar ministerie schuilt daar het grote gevaar op herhaling. De officier van justitie eiste 4 jaar celstraf en TBS met dwangverpleging. “Meneer vergoelijkt zijn hardnekkige pedofilie en heeft totaal geen besef dat wat hij gedaan heeft zeer ernstig en strafbaar is.”

V. stond dinsdag bij de Amsterdamse rechtbank terecht omdat hij tussen 1994 en 2021 vier (stief)zonen van hem in verschillende perioden seksueel misbruikte. Alle jongens waren ten tijde van het misbruik minderjarig. Het begon in 1994 in Amsterdam met een toen 8-jarige stiefzoon. Toen de jongen te oud werd in de ogen van de Diemenaar, verlegde het misbruik zich naar de 9 jaar jongere broer. Met deze jongen verhuisde V. naar Portugal. Ook dit misbruik stopte toen de jongen de puberteit bereikte. V. ging naar Nepal, trouwde daar en vergreep zich opnieuw aan de twee zonen van zijn Nepalese vrouw.

In december 2020, toen de twee oudste jongens elkaar tijdens het kerstdiner spraken, kwam het nooit besproken misbruik boven tafel. Beide jongens contacten de andere twee stiefbroers en vernamen dat ook zij slachtoffer van V. waren geweest. Alle vier de jongens deden aangifte tegen V. omdat zij alle vier vonden dat dit misbruik moest stoppen ter voorkoming van nog meer slachtoffers. 

Elf maanden geleden werd de Diemenaar opgepakt en sindsdien zit hij vast. V. zei dinsdag dat hij vond dat hij als vader de opvoedende taak had om de jongens te helpen bij het ontdekken van hun eigen seksualiteit. Hij pijpte ze om ze te laten ervaren hoe fijn een orgasme kon zijn. Zelf had hij als kind nooit seksuele voorlichting gehad en dat had hij als schadelijk ervaren. V. voegde er aan toe dat seksuele handelingen bij kinderen niet schadelijk hoeven te zijn, zo lang het kind daar plezier aan beleeft. “Ik stopte zodra ik merkte dat de jongens geen interesse meer hadden.”

De officier van justitie hield de verklaringen van de jongens voor die allen zeiden dat zij de handelingen moesten ondergaan, omdat V. er zelf opgewonden van raakte. Volgens de officier is het afwijkende beeld dat V. heeft over het verrichten van seksuele handelingen bij kinderen zeer gevaarlijk en de kans op herhaling groot. Ze wees op een eerdere veroordeling in 2006 van 3 jaarcelstraf ook voor ontucht met minderjarigen.

“Meneer lijdt aan een ernstige pedofiele stoornis, maar heeft totaal geen probleembesef”, aldus de officier van justitie. Volgens haar kan alleen een TBS met dwangverpleging er voor zorgen dat V. niet in herhaling valt. Naast de celstraf en TBS eiste het OM duizenden euro’s schadevergoeding voor de vier slachtoffers.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Uit de krant