Afbeelding
Foto: Pixabay

Feitenbehandeling abortusmoord-zaak in juli

Politie

DIEMEN Er worden vier zittingsdagen in juli uitgetrokken voor de feitenbehandeling in de zogeheten abortusmoord-zaak, waarin de 51-jarige Diemenaar Dennis van E. terecht staat voor de moord op zijn 32-jarige Braziliaanse vriendin en hun doodgeboren zoontje. De rechtbank Amsterdam maakte dit vrijdag bekend tijdens de 16de tussentijdse zitting. Het verzoek van de advocaat om Van E. tot aan juli te schorsen uit zijn voorlopige hechtenis wees de rechtbank af.

Dat er vier dagen voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Van E. zijn uitgetrokken komt onder meer omdat de Diemenaar heeft aangekondigd ook zelf het woord te willen voeren. In een vier uur durend relaas wil hij zijn kant van het verhaal vertellen, want volgens Van E. zijn de beschuldigingen tegen hem onterecht.

Van E. wordt verdacht van moord op zijn ongeboren kind van nog geen 37 weken oud en van gedwongen abortus met de dood tot gevolg op zijn Braziliaanse vriendin Patricia Oliveira dos Santos. Het drama voltrok zich op 18 oktober 2019 in een woning aan de Martin Luther Kinglaan in Diemen waar Van E. toentertijd woonde. Zijn hoogzwangere vriendin Patricia was een maand eerder uit Brazilië naar Diemen overgevlogen om in het bijzijn van haar Diemense vriend te bevallen.

Op 18 oktober zou Van E. zijn toen 8 maanden zwangere vriendin op zijn flat aan de Martin Luther Kinglaan gedwongen hebben abortuspillen, alcohol en drugs in te nemen om zodoende een abortus op te wekken. Toen de vrouw beviel en enorm veel bloed verloor vanwege een gescheurde baarmoeder, weigerde Van E. medische hulp in te schakelen. Patricia bloedde dood en hun zoontje werd doodgeboren. 

Van E. werd opgepakt en vertelde dat zijn vriendin zelf de abortuspillen had ingenomen, omdat zij liever een meisje wilde dan een jongen. Maar volgens het OM was het juist andersom en zou de verdachte een dochter wensen en geen zoon. Dit zou ook de reden zijn geweest om de vrouw tot abortus te dwingen. 

Op 2 juni zal er nog een laatste pro forma zitting zijn, waarna op 17 juli en de daaropvolgende dagen de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld. Tot die tijd blijft de Diemenaar, die sinds oktober 2019 in voorlopige hechtenis zit, vastzitten.

Uit de krant