Afbeelding

Nieuwe maatregelen tegen verspreiding corona

Zorg

DIEMEN - Het kabinet heeft zojuist laten weten dat er nieuwe maatregelen zijn genomen om verspreiding van het coronavirus te beperken. De maatregelen gelden voor heel Nederland en gelden tot en met 31 maart.

De maatregelen zijn:

Thuisblijven
Bij milde verkoudheid; niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden Celsius: beperk sociale contacten, dus blijf thuis. Ga niet naar werk of school.

Het kabinet roept iedereen op om thuis te werken waar dat redelijkerwijs kan. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt gevraagd om gespreid te werken. Daarmee worden bijvoorbeeld pieken op treinstations voorkomen.

Kwetsbare groepen ontzien
Er wordt een dringend beroep gedaan om kwetsbare groepen te ontzien. Dit betreft ouderen en mensen met minder weerstand.

Ga bijvoorbeeld niet op bezoek bij oudere mensen bij verkoudheid. Dat geldt ook voor kinderen onder de leeftijd van 5 jaar, die verkouden zijn en bij hun grootouders op bezoek willen.

Ook wordt ouderen afgeraden om gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Scholen blijven open
Scholen in het primair-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs blijven gewoon open: de overdracht van het virus is bij kinderen en jeugdigen beperkt. Kinderen die verkouden zijn, moeten wel thuis blijven.

Hogescholen en universiteiten worden verzocht onderwijs op afstand te verzorgen: online aanbieden van grootschalige hoorcolleges.

Zorgpersoneel
Er volgen specifieke aanwijzingen voor zorgpersoneel en personeel van vitale sectoren. Ziekenhuizen worden gevraagd verdere maatregelen te treffen, zoals het opschalen van de intensive care (IC) capaciteit.

Zorgpersoneel wordt afgeraden naar buitenland af te reizen, in het bijzonder naar risicogebieden.

Evenementen
Alle evenementen met meer dan 100 personen worden afgelast. Dit geldt ook voor werksituaties.

Landelijk informatienummer
Ook via het landelijk informatienummer 0800-1351 kunnen mensen hun vragen stellen over het coronavirus. Dit nummer is bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief