Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Warm! Dit kun je doen tegen zon en hitte

Zorg

DIEMEN - Met een paar zeer warme dagen in het vooruitzicht, geeft de GGD Amsterdam tips om de zon en de hitte goed aan te kunnen.

Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan snel verbranden.

Nationaal Hitteplan
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) activeerde dinsdag het Nationaal Hitteplan. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen, mensen die buiten werken, sporters en evenementenbezoekers moeten extra opletten, waarschuwt de GGD.

De GGD geeft de volgende tips:

- Houd uw huis binnen koel. Gebruik zonnescherm of sluit gordijnen.
- Drink voldoende (geen alcohol).
- Hou jezelf cool met water en wind.
- Blijf uit de zon en bescherm je huid.
- Vermijd inspanning.
- Let op jezelf en een ander.

Heftige dorst, een gevoel van uitputting, concentratieproblemen, duizeligheid, prikkelbaarheid, misselijkheid, soms braken, hoofdpijn, kramp in de spieren of een snelle polsslag kunnen klachten zijn bij uitdroging door oververhitting. De GGD adviseert om dan veel water te drinken en wat zouts te eten of drinken, bijvoorbeeld bouillon. Ga uit de zon en zoek wat koelte (bijvoorbeeld op een plek waar een briesje staat).

Meer informatie is te vinden op de website van de GGD Amsterdam.

Uit de krant