Bij winkelcentrum zijn veel plekken om fiets neer te zetten.
Bij winkelcentrum zijn veel plekken om fiets neer te zetten.

Extra toezicht op verkeerd geparkeerde fietsen

Buurt / wijk

DIEMEN - De gemeente gaat extra controleren op fietsen die verkeerd geparkeerd staan.

Verkeerd geparkeerde fietsen op en rond het centrum van Diemen zijn de gemeente en inwoners een doorn in het oog.  Bovendien belemmeren ze de doorgang en toegankelijkheid voor andere weggebruikers. Vooral op woensdag tijdens de weekmarkt en het weekend is het vaak druk met fietsen in het centrum van Diemen. Niet altijd zijn de 'fietsnietjes' toereikend alle fietsen een plekje te geven, met als gevolg fietsen die overal kris kras geparkeerd worden.

Daarom heeft de gemeente sinds kort rond het Diemerplein speciale vakken aangebracht waar bewoners hun fiets kunnen parkeren. De parkeervakken voor de fietsen dragen niet alleen bij aan een fraaier straatbeeld, maar het is ook noodzakelijk om de looproute(s) in de omgeving zo veilig mogelijk te houden. Voor blinden en slechtziende mensen vormen de fietsen gevaarlijke obstakels, zeker ook als ze op hun gemarkeerde looproute zijn neergezet.

Parkeren buiten het vak
Buiten het vak moeten bewoners hun fiets parkeren  in een fietsvak en/of een fietsnietje. Wanneer fietsen buiten de fietsvakken worden geplaatst, kunnen de handhavers van de gemeente deze verwijderen. Dit gebeurt niet direct maar wel als de fiets voor overlast zorgt of zorgt voor gevaarlijke situaties. De komende weken wordt hier extra op gecontroleerd en worden mensen gewaarschuwd. Hierbij werkt de gemeente ook samen met de beheerder van het winkelcentrum om te zorgen dat fietsen op de juiste manier worden geparkeerd.

De handhavers van de gemeente waarschuwen bewoners via het labelen van de fiets zodat zij erop attent worden gemaakt dat de hun fiets niet goed staat geparkeerd. Ook wordt uitgelegd aan mensen waarom het belangrijk is dat fietsen goed worden geparkeerd. Via een ludieke actie worden mensen in het begin beloond op hun goed fietsgedrag. Overigens is het zo dat als een verkeerd geparkeerde fiets zorgt voor een gevaarlijke situatie, dan wordt deze direct weggehaald en afgevoerd naar het Recycleplein. De eigenaar kan dan tegen betaling de fiets terugkrijgen. De gemeente gaat ervan uit op deze manier bewoners te stimuleren gebruik te maken van de fietsvakken in het centrum.

Uit de krant