Ruud Grondel is formateur.
Ruud Grondel is formateur. Foto: Trudy Kroese

GroenLinks, D66 en PvdA spreken procedure af voor vorming coalitie

Politiek

DIEMEN - Vertegenwoordigers van GroenLinks, D66 en de PvdA hebben donderdagavond gesproken over de procedure die er toe moet leiden dat de drie partijen een nieuwe coalitie gaan vormen. Het gesprek werd geleid door demissionair-wethouder Ruud Grondel, die nu formateur is geworden.

Grondel heeft als informateur het advies gegeven om te onderzoeken of GroenLinks, D66 en de PvdA een coalitie kunnen vormen. De drie partijen hebben een ruime meerderheid in de gemeenteraad: twaalf van de 21 zetels.

Zes afspraken

Nicole van Engelen, fractievoorzitter van GroenLinks: "Wij hebben voorlopig zes afspraken gemaakt. De eerste twee bijeenkomsten vinden volgende week plaats. Bij die gesprekken zullen naast formateur Ruud Grondel, Jorrit Nuijens en ik namens GroenLink aanwezig zijn, Jeroen Klaasse en Kai de Haan namens D66 en Lex Scholten en Sofie Kuilman namens de PvdA. Ook zullen er soms ambtenaren aanwezig zijn, omdat niet iedereen op de hoogte is van de details van sommige onderwerpen die wij zullen bespreken."

Reces

Van Engelen hoopt dat de drie partijen tijdens het reces in de eerste week van mei het coalitieprogramma kunnen schrijven. "Wij willen daarna de andere partijen in de gemeenteraad de kans geven om zich tijdens een informatieve raadsvergadering uit te spreken over het coalitieprogramma. Dat geeft hen de kans om met toevoegingen of wijzigingen te komen die eventueel worden overgenomen. Dat kan bijvoorbeeld middels amendementen tijdens de besluitvormende gemeenteraadsvergadering waarin het college geïnstalleerd wordt. Op deze manier wordt ook meer zichtbaar wat door anderen is toegevoegd."

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief