Nicole van Engelen.
Nicole van Engelen. (Foto: Trudy Kroese)

GroenLinks ondertekent natuurpact

  Politiek

DIEMEN - Ruim twintig lokale fracties van GroenLinks lanceren samen een regionaal natuurpact om het groen te beschermen tegen de bouwplannen van dit kabinet. De Diemense GroenLinks-lijsttrekker Nicole van Engelen heeft het natuurpact ondertekend. Aanleiding is de oproep van minister Ollongren (D66) aan gemeentes om lef te tonen door ook te bouwen in het groen. Van Engelen noemt dat "eeuwig zonde' en ondoordacht".

Weerstand

Van Engelen: "Zomaar bouwen in het groen is kiezen voor de makkelijke weg en volstrekt onnodig. Dat moet je zo beperkt mogelijk doen, alleen als het echt niet anders kan, en altijd ecologisch inpasbaar. Er zijn alternatieven voorhanden die veel beter zijn. Met dit regionale natuurpact beschermen we ons kostbare groen en bieden we gezamenlijk weerstand tegen het gemakzuchtige bouwen in natuur."

Van Engelen wijst er op dat ook GroenLinks vindt dat bouwen nodig is. "Tot 2040 zijn er netto circa 250.000 woningen nodig in de Metropoolregio Amsterdam. Een forse opgave. Maar dat hoeft niet ten koste te gaan van natuur en landschap. Er zijn mogelijkheden genoeg om binnenstedelijk te bouwen. Alleen vergt dat meer lef, visie en creativiteit dan het volplempen van natuur. Door regionale samenwerking kunnen gemeentes het groen niet alleen beter beschermen maar ook beheren, en verbinden."

Regionale samenwerking

"Omdat dit kabinet de suggestie wekt voor de makkelijke weg te kiezen, en niet voor gezond en groen, is dit natuurpact hard nodig. We dringen daarin  aan op het maken van duidelijke afspraken tijdens de collegeonderhandelingen om het groen te beschermen, maar dat betekent wel dat gemeentes de schouders er echt samen onder moeten zetten om snel meer woningen binnen bebouwd gebied te realiseren. Want als die er niet snel komen neemt de druk om toch te bouwen in het groen alleen maar toe. Regionale samenwerking kan dat voorkomen."

We moeten de Diemense natuur zoveel mogelijk versterken, dat geldt voor het Diemerbos, de Vijfhoek, en plekken als Spoorzicht, maar ook voor het kleinere buurtgroen", aldus Van Engelen.

Meer berichten