Afbeelding
Foto: Oscar Borghardt

Ouderenpartij Diemen en GroenLinks: Diemen bij Statiegeldalliantie

Politiek

DIEMEN - De fracties van de Ouderenpartij Diemen en GroenLinks willen Diemen zo snel mogelijk laten toetreden tot de Statiegeldalliantie. Het doel is om het statiegeldsysteem tot alle grote én kleine petflessen en en blikjes uit te breiden.

De twee partijen hebben hierover een motie ingediend die op donderdag 22 februari door de gemeenteraad wordt besproken.

Bij de bron 

De twee partijen vinden dat dat het terugdringen van plastic afval het beste bij de bron kan gebeuren en dat uit onderzoek blijkt dat statiegeld op blikjes en flesjes het zwerfafval met 90 procent vermindert.

Zij wijzen erop dat steeds meer gemeenten, waterschappen, milieuorganisaties, burgerinitiatieven en bedrijven (waaronder NV Meerlanden) zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie en gezamenlijk pleiten voor een structurele oplossing voor de vervuiling door plastic flessen en blikjes en daarvoor bij de regering pleiten voor uitbreiding van het statiegeldsysteem in 2018 tot alle grote én kleine petflessen en blikjes in Nederland.

Eerlijke oplossing

De Ouderenpartij Diemen en GroenLinks geven aan dat de Statiegeldalliantie een eerlijke oplossing wil voor zwerfafval door de kosten ervan weg te halen bij de burgers, gemeentelijke overheden en waterschappen, het verpakkende bedrijfsleven ervoor verantwoordelijk wil maken en tevens een écht duurzaam model voor het beheer van grondstoffen wil.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief