Burgemeester wil nieuwe bevoegdheden inzetten tegen ernstige woonoverlast | DiemerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225648&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Trudy Kroese

Burgemeester wil nieuwe bevoegdheden inzetten tegen ernstige woonoverlast

  Politiek

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog vraagt de gemeenteraad toestemming om nieuwe bevoegdheden in te zetten tegen ernstige en herhaaldelijke woonoverlast.

Sinds 1 juli 2017 is de Wet aanpak woonoverlast van kracht die burgemeesters de mogelijkheid geeft om specifieke gedragsaanwijzingen te geven aan overlastgevers in zowel huur- als koopwoningen. Het vergroot de wettelijke mogelijkheden die gemeenten hebben in de aanpak van woonoverlast.

Laatste redmiddel

Burgemeester Boog wil van die nieuwe wettelijke bevoegdheden gebruik kunnen maken. Boog: "Ik zie het als een extra mogelijkheid om inwoners te kunnen helpen als ze ernstige en herhaaldelijke overlast ervaren in hun buurt. Wel is het instrument bedoeld als een laatste redmiddel. Voordat ik dit instrument daadwerkelijk kan inzetten, moeten eerst alle andere mogelijkheden zijn doorlopen. Maar soms zal het nodig zijn om hier gebruik van te maken om ernstige woonoverlast echt te stoppen."

APV aanpassen

Om dit mogelijk te maken moet de gemeenteraad van Diemen eerst de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen. Vervolgens worden er regels opgesteld hoe en wanneer gedragsaanwijzingen kunnen worden gegeven. Pas wanneer minder ingrijpende maatregelen, zoals een waarschuwing, een goed gesprek, buurtbemiddeling of mediation niet hebben gewerkt, kan de burgemeester een gedragsaanwijzing opleggen.

Gemeenteraad

Als een overlastveroorzaker die aanwijzingen niet opvolgt kunnen er sancties worden opgelegd, zoals bijvoorbeeld hoge dwangsommen. Uiteindelijk zou zelfs een tijdelijk huisverbod voor de veroorzaker mogelijk zijn. De gemeenteraad spreekt in december over het voorstel.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225648&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225650&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>